JUSS OG SAMFUNN

Opera anmelder Microsofts monopol

Opera vil fullføre kampen som Netscape startet, og ber EU skille Internet Explorer fra Windows.

13. des. 2007 - 11:21

Den norske leverandøren av nettlesere for PC-er, mobiltelefoner og en mengde andre apparater, Opera Software, har anmeldt Microsoft for ulovlig monopolvirksomhet. Anmeldelsen er levert EU-kommisjonen i dag.

Opera viser til at Microsofts nettleser, Internet Explorer, er tett knyttet til operativsystemet Windows, og påstår at dette er å misbruke Windows’ dominans innen operativsystemer.

Opera mener videre at Microsoft aktivt motarbeider interoperabilitet mellom systemer ved ikke å følge anerkjente standarder for web.

Derfor henstiller Opera til EU-kommisjonen om å iverksette tiltak som kan tvinge Microsoft til både å gi forbrukere en virkelig valgmulighet, og støtte åpne web-standarder i Internet Explorer.

– Vi leverer denne klagen på vegne av alle forbrukere som er lei av at en monopolist gjør alle valg på deres vegne, heter det i en uttalelse fra Opera-sjef Jon von Tetzchner.

Tetzchner sier de vil forfølge saken helt til forbrukere verden over sikres rettferdige og rimelige alternativer.

Det er to spesifikke tiltak Opera ber EU-kommisjonen gjennomføre.

Det ene er å tvinge Microsoft til å skille mellom nettleser og operativsystem, og sørge for at det alltid følger alternative nettlesere på PC-er.

Det andre er å tvinge Microsoft til å støtte alle de grunnleggende åpne web-standardene som det er bred aksept for i alle utviklermiljøer.

Samtidig retter Opera en appell til Microsoft om å følge opp sin muntlige støtte til disse standardene i praksis, i stedet for å kvele dem gjennom stadige egenrådige utvidelser.

Det norske selskapet mener at Microsofts praksis fører til en form for de facto standarder som er kostbare å støtte, vanskelige å vedlikeholde og teknologisk underlegne, og som att på til utsetter brukere for sikkerhetsrisiko.

Opera mener tiltakene de foreslår vil gi forbrukere større fleksibilitet og større frihet, samtidig som de sikrer fortsatt fornyelse på web. Opera ser fram til å konkurrere med Microsoft med utgangspunkt i nettlesernes kvalitet, heter det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.