Opera enige med Google

Utvider sin viktigste avtale.

Opera har etter lengre tids forhandlinger endelig blitt enige om en ny avtale med Google.
Opera har etter lengre tids forhandlinger endelig blitt enige om en ny avtale med Google.

Utvider sin viktigste avtale.

Opera Software og Google har omsider blitt enige om en ny avtale, som viderefører Google som standard søkemotor i selskapets nettlesere.

Dette har lenge vært Operas viktigste inntektskilde, og analytikere som følger selskapet har beregnet verdien til mellom 200 og 250 millioner kroner i året.

Forrige avtale løp opprinnelig ut før påske, og ble midlertidig forlenget i flere runder, mens forhandlingene åpenbart trakk ut.

En forklaring på det kan være Operas stadig økende brukermasse, og dermed sterkere forhandlingskort, men også at avtalen nå ser ut til å ha blitt utvidet.

- Den [nye] avtalen inkluderer også promotering av ulike Google-produkter og -tjenester, skriver Opera Software i en børsmelding.

Hvilke produkter og tjenester det er snakk om fremgår ikke, men analytiker Peder Strand i investeringsbanken SEB Enskilde har tidligere nevnt Gmail, Google+ og Youtube som aktuelle kandidater for en slik avtale.

Den nye avtalen med Google gjelder for mer enn bare desktop-utgaven av Opera. Denne gangen er også deres mobile nettleser-portefølje (Opera Mobile og Opera Mini) omfattet.

Avtalen oppgis å vare fram til 1. august 2014.

- Denne avtalen dekker hele verden og inkluderer alle Operas standard mobile nettlesere og desktop-nettlesere, heter det i meldingen fra det norske nettleserselskapet.

Operas nettleser har for øvrig to ulike søkefelter, hvor de selger plass til samarbeidspartnere. Google har alltid utgjort det primære feltet, mens det sekundære - i midten av startmenyen (speed-dial), har ulike partnere avhengig av marked. Her har blant annet den russiske søkemotoren Yandex vært en viktig samarbeidspartner i utvalgte land.

- Avtalen med Yandex er også forlenget, opplyser Operas kommunikasjonssjef Nils Broström til digi.no.

(Opera Software presenterte onsdag også selskapets regnskapstall for andre kvartal, som digi.no dekker i en egen sak.)

    Les også:

Til toppen