OPERA SOFTWARE

Opera er tause mens «drop dead»-datoen er i ferd med å renne ut

Oppkjøpet henger og faller på velsignelse fra USA og Kina.

15. juli 2016 - 15:32

I dag er den selvpålagte fristen, den såkalte «drop-dead-datoen», som Golden Brick Silk Road (investeringsselskapet) har satt som en betingelse for sitt oppkjøpsbud på Opera Software.

digi.no har vært i kontakt med Opera Software i dag, men selskapet har foreløpig ikke ønsket å gi flere kommentarer.

Mangler grønt lys

Det kinesiske konsortiet, som ønsker å overta nettleserbedriften, vedkjente på tirsdag at de mangler velsignelse fra relevante myndigheter for å gjennomføre oppkjøpet.

Derfor: Risikerer at milliardoppkjøpet kan gå i vasken

I april varslet Opera at budgiverne har konkludert med at oppkjøpet kun trenger godkjennelse av regulatoriske myndigheter i Kina og USA.

Hvorvidt det er ett av disse, eller kanskje begge landene, som ennå ikke har godkjent oppkjøpet, er uvisst.

Bakgrunn: Kina-selskaper byr 10,5 milliarder for norske Opera

Hvor trykker skoen?

Opera sitter etter det digi.no forstår på teknologi, som det muligens kan være i amerikanernes interesse at ikke havner på kinesiske hender, selv om dette bare blir spekulasjoner.

Det inkluderer Rocket Optimizer, videokomprimeringsteknologien de overtok med oppkjøpet av amerikanske Skyfire for noen år siden. Denne teknologien benyttes også av store amerikanske teleoperatører. Ellers har Opera mye annet virksomhet i USA også.

I USA er det myndigheten for utenlandske investeringer, CFIUS (Committee on Foreign Investment in the US) som ser på saken. Organet består av ledere for en rekke føderale instanser, herunder handel, forsvar, innenriks sikkerhet, justis og utenriks, under ledelse av finansministeren. De kan blokkere oppkjøpet hvis de mener det kan medføre økt risiko for nasjonale interesser.

Skulle det være Beijing som bremser, så vil argumentene nok være annerledes. Bloomberg spekulerer i at Kina kan velge å begrense pengestrømmen ut av landet, noe som tidligere skal ha vært et hinder for andre kinesiske oppkjøpsforsøk i Nord-Amerika.

Lover oppdatering innen mandag morgen

Med drøyt en time igjen før Oslo Børs stenger, er det fortsatt ikke sikkert at Opera kommer til å oppdatere markedet med en melding i dag, selv om deadline for at budets betingelse skal være oppfylt løper ut klokken 16.30.

Operas investeringsdirektør Petter Lade sier til Reuters i dag at de definitivt vil komme med en børsmelding før markedet åpner mandag morgen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.