FORBRUKERTEKNOLOGI

Opera får Bittorrent-støtte

Alt tyder på at neste oppdatering av Opera vil gi nettleseren støtte for nedlasting via Bittorrent-protokollen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. juli 2005 - 08:34

Opera Software har publisert en utgave av selskapets nettleser som kalles Opera 8.02 technical preview 1. Dette er blitt gjort uten noen form for offentlig annonsering, men i bloggen Opera Watch går det fram at den viktigste nyheten er støtte for Bittorrents.

Siden forhåndsutgaven er fritt tilgjengelig fra denne serveren, er det fort gjort å verifisere at blogginformasjonen stemmer.

Versjonen det er snakk om er i hvert fall tilgjengelig for Linux, Mac OS X og Windows, men siden det er snakk om en ikke-annonsert forhåndsutgave, er det ikke gitt at all funksjonaliteten vil være med i den endelige utgaven.

BitTorrent er i denne sammenheng en P2P-protokoll for distribusjon av filer. Med BitTorrent deles filene opp i mindre fragmenter, slik at forskjellige deler av én fil kan lastes ned fra mange kilder på en gang. De settes så sammen av nedlastingsverktøyet.

Så snart brukeren har lastet ned et fragment, deles dette med andre som også forsøker å laste ned den samme filen. På denne måten spres belastningen til alle brukerne.

Selv om BitTorrent først og fremst er blitt brukt for å spre piratkopiert materiale, benyttes teknikken også for å spre blant annet Linux-distribusjoner som Fedora.

For å laste ned filer med BitTorrent, må brukeren først få tilgang til en .torrent-fil som beskriver filen som skal lastes ned.

Mer informasjon om BitTorrent finnes her.

Opera Software kom med en pressemelding etter at artikkelen ble publisert, hvor BitTorrent-støtten bekreftes. Pressemeldingen er tilgjengelig her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.