Opera får ikke gi bort programvare i Norge

Opera Software ønsker å gi bort lisenser for selskapets nettleser til norske skoler, men får ikke lov på grunn av reglene for merverdiavgift.

Opera Software ønsker å gi bort lisenser for selskapets nettleser til norske skoler, men får ikke lov på grunn av reglene for merverdiavgift.

Norske skolebarn får - i motsetning til utenlandske elever - ikke ta i bruk den annonsefrie utgaven av Opera Softwares nettleser. Selskapet gir bort lisenser til skoler over hele verden, men i Norge har ikke selskapet denne muligheten.

- Vi kan ikke gjøre dette fordi de norske reglene for merverdiavgift krever at vi betaler full avgift selv om vi gir bort produktene.Vi har dessverre ingen mulighet til å tjene inn igjen en så stor utgift, forklarer Live Leer i Opera Software, til digi.no. Hun forteller at Norge er det eneste landet i verden hvor dette ikke er mulig.

I tillegg til skoler, gir Opera Software også bort lisenser til organisasjoner for funksjonshemmede.

Selskapet har i den senere tiden satset mye på å få innpass ved utdanningsinstitusjoner, og har opprettet en egen ordning for dette som innebærer at institusjonene får kjøpe mange lisenser for 1 dollar stykket. Normalt koster en lisens til Opera 39 dollar, mens studenter kan kjøpe en personlig lisens for 20 dollar.

Lisensordningen for høyskoler og universiteter har vært en suksess, mener selskapet. Selskapet har inngått avtaler med blant andre MIT Media Lab, Harvard Law Schools Berkman Center og universitetene i Illinois, Darmstad, Köln og Cardiff.

I en pressemelding fra Opera Software trekkes spesielt University of Illinois fram. Universitetet bestilte nylig 40.000 Opera-lisenser.

Leer forteller at selskapet har avtaler med alle de norske universitetene, men at ordningen er så ny at bare Norsk senter for menneskerettigheter ved juridisk fakultet i Oslo har benyttet ordningen.

I tillegg har medlemmene av Uninett i lengre tid kunnet kjøpe lisenser for 10 kroner stykket. Men noen konkrete tall på hvor mange som har benyttet dette tilbudet, har ikke Leer tilgjengelig.

Til toppen