Opera får strømsparingsmodus

Skal sluke mindre strøm når pc-en går på batteri.

Opera får strømsparingsmodus
Bilde: Opera Software

Nettleseren Opera har i det siste kommet en hel del ny funksjonalitet, som innebygd VPN/proxy-støtte og adblock. I dag avslørte Opera Software at neste utgave vil leveres med funksjonalitet som gjør at nettleseren skal trekke mindre strøm når den kjøres på bærbare pc-er hvor strømkabelen er frakoblet.

Selskapet lover opptil 50 prosent forlenget batteritid, i alle fall i noen tilfeller.

Påstanden er basert på resultatene av en test som selskapet har utført, hvor den utviklerutgaven av kommende Opera 39 er sammenlignet med lanserte utgaver av Opera og Chrome. I testen skal man ha tatt utgangspunkt i 11 populære nettsteder og automatiseringsløsningen Selenium Webdriver.

Testresultater

I de tre separate testene ble hvert nettsted ble åpnet i hver sin fane i den aktuelle nettleseren. Deretter ble sidene skrollet fem ganger, før de så fikk være i fred i et minutt. Dette ble gjort inntil pc-en – en Lenovo X250 ned Core i7-5600U-prosessor, 16 gigabyte RAM og 64-bits Windows 10 – gikk fullstendig tom for strøm.

Under testingen var både strømsparingsmodusen og adblockfunksjonen aktivert i testutgaven av Opera 39. Chrome skal ha holdt det gående i 114 minutter, dagens Opera i 118 minutter, mens Opera 39 kunne kjøres i 176 minutter før batteriet gikk tomt.

Men under normal bruk er det selvfølgelig en mengde andre faktorer som også spiller inn på strømforbruket, blant annet lysstyrken på skjermen og hvilke annen programvare som kjøres på datamaskinen.

Slik gjøres det

Strømsparingen har blitt oppnådd ved hjelp av ulike typer optimaliseringer. Dette inkludert redusert aktivitet fra bakgrunnsfaner, tilpasset frekvens for ny opptegning av websider og finjustering av parametere knyttet til videoavspilling.

Strømsparingsmodusen skrur seg ikke på av seg selv, men det vises et batterikon nær søke- og adressefeltet når pc-en strømkabel er frakoblet. Strømsparingsmodusen kan aktiveres via dette ikonet.

Utviklerutgaven av Opera 39 er tilgjengelig her.