Opera får talegjenkjenning

Opera Software vil bygge inn talegjenkjenningsteknologi fra IBM i Opera-nettleseren.

Opera Software vil bygge inn talegjenkjenningsteknologi fra IBM i Opera-nettleseren.

Opera Software annonserte i dag at selskapet i en kommende utgave av en flermodusutgave av selskapets nettleser vil ta i bruk IBMs Embedded ViaVoice-teknologi. Teknologien skal gjøre det mulig for brukerne av denne Opera-utgaven å navigere, be om informasjon og å fylle ut webbaserte skjemaer ved hjelp av tale.

- Den mest effektive og naturlige måten for å kommunisere på, er ved å bruke stemmen. I de kommende årene vil bruk av tale gjøre vår interaksjon med teknologi betydelig enklere, sier Christen Krogh. Han har tittelen VP Engineering i Opera Software.

- Ved å gjøre denne teknologien tilgjengelig for et bredere webpublikum i dag, vil arbeidet med å klargjøre weben for stemmen for alvor kunne starte.

Opera Software mener at ved å bygge videre på dagens HTML-sider ved å benytte XHTML+Voice (X+V), vil utviklerne kunne utvide grafisk baserte websider med støtte bruk av tale for både inndata og utdata. Som eksempel nevner selskapet presentasjonsverktøyet Opera Show. Her vil brukeren kunne gå videre til neste side i presentasjonen ved å gi en talekommando.

- Utviklere kan begynne å bygge multimodalt innhold ved å bruke X+V-språket, som er basert på åpne standarder. Det forener den visuelle weben med "stemme-weben" ved hjelp av kunnskaper en stor del av dagens utviklere allerede har, sier Igor Jablokov. Han er direktør for Embedded Speech i IBM og formann i VoiceXML Forum.

Jablokov mener at bruken av tale, kombinert med andre former for inn- og utdata først vil tas i bruk i forbindelse med PC-er, men at teknologien vil bli å finne i mobiltelefoner og PDA-er i nær framtid.

Opera vil gjøre nettleseren som tar i bruk IBMs taleteknologi tilgjengelig i engelskspråklig utgave for Windows. Den vil i første omgang rettes mot bedriftskunder og utviklere.

Mer informasjon om teknologien finnes på denne siden.

Til toppen