Opera-fest på Oslo Børs

Aksjekursen stiger kraftig etter Facebook-spekulasjoner.

Opera Software stiger kraftig på Oslo Børs tirsdag. Årsaken er spekulasjoner om at Facebook vil kjøpe opp selskapet. Blir det en realitet kan prisen blir høy, noe som får investorene til å kaste seg på.
Opera Software stiger kraftig på Oslo Børs tirsdag. Årsaken er spekulasjoner om at Facebook vil kjøpe opp selskapet. Blir det en realitet kan prisen blir høy, noe som får investorene til å kaste seg på. (Bilde: Per Ervland)

Aksjekursen stiger kraftig etter Facebook-spekulasjoner.

Som digi.no kunne melde fredag kveld er det spekulasjoner om Facebook og Opera Software. Etter at Facebook for litt over en uke siden gikk på børs og hentet inn milliarder av dollar som kan brukes på å kjøpe opp interessant teknologi var det kanskje bare et tidsspørsmål for at spekulasjonene kom.

Kraftig oppgang

Aksjekursen til Opera Software ble fredag notert til rundt 34 kroner per aksje fredag. Tirsdag spratt kursen til godt over 40 kroner på Oslo Børs. I skrivende stund er aksjen opp rundt 20 prosent.

    Les også:

– Nettleseren blitt strategisk viktig

Peder Stand, analytiker i SEB Enskilda, sier til digi.no at det er en del forhold som taler for at Facebook skulle være interessert i Opera. Strand mener at nettleseren i økende grad er blitt strategisk viktig, særlig fordi den forteller mye om brukeren. Dessuten gjør HTML5 nettleseren mer interessant. Men det tyngste argumentet mener SEB-analytikeren er Operas sterke stilling på mobile plattformer.

– De har særlig grep om de brukerne som kun bruker mobilen til å koble seg til nettet. Google har også utvidet avtalen de har med Opera på mobil, hvor de også skal tilby Gmail og Google+ noe som jeg vil tro får Facebook til å tenke at Opera har et godt grep om disse brukerne, sier Strand som også mener at Opera blir attraktivt ettersom selskapet er lavt priset.

SEB Enskilda har et kursmål på 60 kroner per Opera-aksje.

Men det er også noen svakheter i spekulasjonene som har kommet opp i amerikanske medier som gjør at Strand lurer litt. The Next Web rapporterte nemlig at Opera skal ha gått til ansettelsesstopp, som kanskje er fornuftig i forkant av et oppkjøp og ble brukt som en forklaring på at det er noe i spekulasjonene. Opera kunne fredag kveld tilbakevise dette overfor digi.no.

– Bensin på bålet

Espen Torgersen, analytiker i meglerhuset Carnegie, sier til digi.no at det kommer og går oppkjøpsrykter i Opera og at det er vanskelig å være konkret basert på spekulasjonene som har kommet.

- Men med et selskap som Facebook så blir det mer bensin på bålet. Denne type oppkjøp fra amerikanske storselskaper gir også en god oppside. Det blir en del spekulasjoner men det er veldig vanskelig å bli mer presis, sier Torgersen til digi.no når vi ber om en kommentar til spekulasjonene som nå reises rundt nettleserselskapet.

Google-avtale

En viktig inntektskilde for Opera er avtalene de har med søkegiganten Google. Mens avtalene de to har på mobil ble utvidet i fjor ble en avtale som regulerer samarbeidet mellom Google og Operas desktop nettlesere bare blitt forlenget.

I en børsmelding fra Opera 28. mars heter det at de har utsatt utløpsdatoen med to måneder, frem til 31. mai i år. Det er kommende torsdag. Dette har skapt spekulasjoner om at «noe er på gang.»

Investorkontakt Petter Lade sier til digi.no tirsdag morgen at de ikke kan kommentere noe, men minner oss på at mai enda ikke er over.

    Les også:

Til toppen