UTVIKLING

Opera «fjerner scrollbaren»

Skal gi helt ny brukeropplevelse på weben.

HOLMENKOLLEN PARK (digi.no): Et hundretalls journalister fra fjernt og nær fylte konferansesalen da Opera Software tirsdag inviterte til sin UpNorthWeb-konferanse.

Den mest synlige nyheten de fikk servert kom fra teknologidirektør og webpioner Håkon Wium Lie.

- Vi har fjernet scrollbaren. Nå kan du navigere weben ved å bla deg frem og tilbake mellom sidene. Særlig for nettbrett blir dette viktig, men også på andre enheter, sier han.

Uten JavaScript: Håkon Wium Lie sveiper mellom helt ordinære nettsider på en tidlig utgave av Opera Mobile.
Uten JavaScript: Håkon Wium Lie sveiper mellom helt ordinære nettsider på en tidlig utgave av Opera Mobile. Bilde: Marius Jørgenrud

Opera bygger fingernavigering av webinnhold inn i nettleseren. Ethvert HTML-objekt kan enkelt sveipes frem og tilbake, helt uten bruk av JavaScript.

Funksjonen er døpt «Opera Reader» og gir en slags app-funksjonalitet i ordinære nettsider ved å tolke HTML og stilsett (CSS). Wium Lie brukte bokmetaforen: Du kan bla deg mellom sider som i en bok.

Hvis vi holder scripting utenom er nemlig dette en type navigasjon som hittil bare har vært utbredt på nettbrett eller i smarttelefoner.

- Det er mulig å gjøre lignende med JavaScript, men da går ytelsen ned betraktelig. Dette er nedfelt i visningsmotoren vår og er nå en integrert del av Opera. Vi tror alle nettleserprodusentene vil implementere det samme, sier Wium Lie til digi.no.

Syntaksen det krever å benytte funksjonen er veldig enkel, ifølge Wium Lie. Alt kan konfigureres med stilsett. Her et eksempel som tar for seg et dokument inndelt i tre kolonner:

html {

overflow:paged-x;

height: 100%;

columns: 3;

}

Det blir både mulig å sveipe mellom elementer på én enkelt side, og frem og tilbake mellom ulike dokumenter. Hva som er neste og forrige mål styres også i stilsettet:

nav-right: link-rel(next);

nav-left: link-rel(previous);

nav-down: url(http://www.example.com);

Opera 12

Denne funksjonen blir først tilgjengelig gjennom nettleseren Opera 12, som slippes i alfa-utgave torsdag denne uken.

Opera 12 får dessuten helt ny HTML-visningsmotor og JavaScript-modul med bedre ytelse enn tidligere. I tillegg kommer det omsider maskinvare-aksellerert 3D gjennom webGL-støtte til den norske nettleseren. digi.no kommer tilbake med mer om disse nyhetene i en egen artikkel senere.

På sikt vil Opera Reader også finne veien til Opera Mobile, selskapets fullblods nettleser for smarttelefoner og nettbrett. Det var på en utviklerversjon av denne Wium Lie i dag demonstrerte teknologien.

Bedre ytelse

Opera Software har i dag også lagt ut nye utgaver av Opera Mini 6.5 og Opera Mobile 11.50 til Android-plattformen. Her er det særlig under panseret at det har skjedd ting.

Ytelsen skal ha fått et løft gjennom oppdatering av Operas «Presto»-motor, og nettsider lastes inn raskere. En annen hyggelig nyhet er at «sjakkmønsteret» som tidligere kunne dukke opp ved opptegning av lengre nettsider, nå skal være helt borte.

Disse utgavene innfører dessuten en ny oversikt i hjelpemenyen, som viser brukeren hvor mye datatrafikk de har spart ved å benytte selskapets komprimeringsteknologi Opera Turbo.

Imponerende vekst

Opera Software kom i dag også med oppdaterte brukstall. I oktober i fjor, da UpNorthWeb ble arrangert første gang, kunngjorde selskapet at de hadde nådd 140 millioner aktive brukere.

Nå har de mer enn 200 millioner brukere, som serveres 12 petabyte med data og 80 milliarder sidevisninger i måneden. Operas serverpark håndterer i dag mer enn én million http-spørringer per sekund.

Opera Mini er verdens mest brukte mobilnettleser, og totalt står plattformen deres bak 26 prosent av alle mobile internettbrukere i verden, fortalte selskapet i dag.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.