BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera for Android med Flash og video

Utvikler avslører kommende nyheter og spesielle utfordringer med mobilnettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. des. 2010 - 12:39

Opera Software kom i november med en betaversjon av Opera Mobile 10.1 for Android. I et nytt blogginnlegg forteller selskapets Pavel Studený om noen av de videre planene og om noen av utfordringene utviklerne har måttet overvinne.

Studený er tilknyttet Operas kontor i Praha, som står for den Android-spesifikke utviklingen av nettleseren.

Dagens betaversjon av Opera Mobile for Android støtter ikke Flash, men Studený skriver at nettleseren etter hvert vil få støtte for dette dersom Flash Player er installert på mobilen.

Han skriver videre at nettleseren også vil få støtte for HTML5-basert video, tilsvarende det blant annet desktopversjonen av Opera tilbyr.

Alle Android-applikasjoner må være basert på Java, siden de skal kjøres Dalvik Virtual Machine. Opera-nettleseren har derimot alltid blitt skrevet i C++, noe som ifølge Studený bidrar til å gjøre den rask og minneeffektiv.

Nå er det slik at selv om selve applikasjonene til Android må skrives i Java, så trenger ikke eksterne biblioteker være Java-basert, dersom man benytter grensesnittet Java Native Interface (JNI). Det er dette Opera-utviklerne har gjort. I Opera Mobile for Android er det bare en liten del skrevet i Java, og det er den delen som laster bibliotekene.

Bortsett fra utfordringer med å debugge på tvers av flere programmeringsspråk, skal bruken av JNI fungere godt.

Studený berører også utfordringene med at Android er et ungt system hvor det stadig kommer ny funksjonalitet fører til endringer som ikke er kompatibel med tidligere versjoner.

Opera Mobile skal tilbys til Android 1.6 og nyere. Dersom besøkstallene fra Android Market er representative, er det bare 6,3 prosent av Android-brukerne som benytter eldre utgaver enn 1.6. 83 prosent benytter Android 2.1 eller nyere.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.