Opera har en fått en smak av «touch»

Mens Google lover bedre batteritid i ny Chrome.

Opera har en fått en smak av «touch»
Opera 12.10 for Windows har grunnleggende støtte for berøringsskjermer. Bilde: PantherMedia/Diego Cervo og digi.no

Både Opera Software og Google kom i går med nye versjoner av selskapenes respektive nettlesere. Begge introduserer funksjonalitet som kan komme både brukere og webutviklere til glede.

Opera 12.10 tilbyr utvidede muligheter for utvidelser gjennom flere nye programmeringsgrensesnitt som gir tilgang til blant annet URL-filtrering, kontektsmenyen og kopiering av skjermbildet.

Det loves bedre støtte for skjermer med høyere oppløsning, inkludert Apples Retina-skjermer. I OS X støttes også Notification Center og delingsfunksjonalitet som er integrert i operativsystemet.

Opera har nå støtte for SPDY-protokollen som blant annet skal gi raskere nedlasting av websider og -applikasjoner. Dette krever dog at nettstedet også støtter SPDY som et supplement til HTTP. Gmail og Twitter er blant de mest kjente tjenestene som støtter SPDY.

Den nye versjonen av Opera har nå offisiell støtte for WebSocket API, i tillegg til ICC fargeprofiler, som skal sikre at nettleseren gjengir de samme fargene som forfatteren av innholdet har hatt til hensikt.

Også støtten for CSS3 Gradients, Transitions, Animations og Transforms er nå uten prefiks. Nettleseren har også støtte for en del utvalgte CSS-verdier som er prefikset for andre nettlesere. Dessuten er Fullscreen API og de grunnleggende delene av Page Visibility API implementert.

Opera 12.10 leveres også med grunnleggende støtte for berøringsskjermer på skrivebordet til Windows 7 og 8. Dette inkluderer blant annet scrolling og zooming.

I alt fem sårbarheter har blitt fjernet fra nettleseren. Den mest alvorlige er knyttet til håndteringen av SVG-bilder og kan utnyttes til å kjøre vilkårlig kode.

Mer informasjon om Opera 12.10 finnes her.

Chrome

Også Google kom med en oppdatert nettleser i går. Chrome 23 skal kunne bidra til at man ikke fullt så ofte må koble den bærbare pc-en til et strømuttak, i alle fall dersom det er Windows-utgaven som benyttes. Dette er knyttet til støtten for GPU-akselerert video, som nå støttes av nettleseren.

Panelet med nettstedspesifikke tillatelser i Chrome 23.
Panelet med nettstedspesifikke tillatelser i Chrome 23. Bilde: Google

Dedikerte grafikkprosessorer bruker vanligvis mindre strøm enn CPU-er på å dekode video. I Googles egne tester med avspilling av H.264-video med full HD-oppløsning i Chrome og Windows 7, skal batteritiden ved videoavspilling ha blitt forlenget med 25 prosent.

Google har ikke forhastet seg med å implementere antisporingssignalet Do Not Track i Chrome, men dette er nå på plass i Chrome 23. Det er også et nytt panel hvor brukerne enklere skal kunne kontrollere hvilke tillatelser som skal gis til hvert enkelt nettsted. Panelet er tilgjengelig ved å klikke på ikonet som vises helt til venstre i adressefeltet. Der kan brukerne aktivere eller deaktivere tilgangen nettsteder har til for eksempel posisjonsdata, kamera/mikrofon og fullskjermsvisning.

I alt 13 sårbarheter har blitt fjernet i Chrome med denne utgivelsen. I tillegg har nettleseren fått beskyttelse mot «wild writes» i feilbefengte grafikkdrivere for OS X.