Opera kåret til beste Internett-program

"Det siste året har vært relativt stille når det gjelder innovasjoner på Internett. Med ett unntak: Nettleseren Opera". Slik lyder den rosende omtalen av det norske programvareproduktet på den amerikanske nyhetstjenesten CNET som har kåret Opera til "Best Internet Software".

"Det siste året har vært relativt stille når det gjelder innovasjoner på Internett. Med ett unntak: Nettleseren Opera". Slik lyder den rosende omtalen av det norske programvareproduktet på den amerikanske nyhetstjenesten CNET som har kåret Opera til "Best Internet Software".

- Dette var svært hyggelig, og en anerkjennelse vi setter stor pris på, sier daglig leder Jon Stephenson von Tetzchner (bildet) til digi.no.

Og anerkjennelse får Opera Software i fullt monn av CNET. I sin omtale av det norskutviklede Internett-programmet skriver den amerikanske nyhetstjenesten at "Opera Software har bygget det som muligens er den beste rene nettleseren som noen gang er utgitt. Det vil ikke kjøre Java, og det koster deg 35 dollar, men Opera er blendende rask og et forfriskende alternativ til de andre 'monster-truck' Internett-suitene", heter det i juryomtalen.

Hva Java-støtten angår, kan Tetzchner opplyse at den vil komme som plugins i versjon 3,5 som er klar for lansering "om noen få uker".

- Denne versjonen vil dessuten bli mye raskere enn tidligere versjoner. Vi har gjennomgått all kode og fjernet en rekke flaskehalser som i hovedsak skyldes trege kall i Windows-funksjonene. Faktisk har vi målt at enkelte web-sider vil lastes ned inntil dobbelt så raskt med versjon 3,5 sammenliknet med forrige utgave, forteller Tetzchner til digi.no.

I sin "Class of 98"-kåring skriver CNET at Opera er "[...] en rask og pålitelig nettleser som ikke klatter til harddisken din [...] Opera 3.21 er en roadster i en verden av trailere".

Og strategien med å lage lette og kjappe browsere skal Opera Software fortsette med, lover Jon Stephenson von Tetzchner. Versjon 3,5 blir ikke noe vesentlig større enn versjon 3,4 - det vil si at du laster ned en komplett nettleser på beskjedne 1,2 megabyte. Det betyr at du får plass til Opera - med mail - på bare en diskett.

For mail kommer også nå, ifølge Tetzchner: - Om en uke eller to vil vi lansere webmail. På www.operamail.com vil du kunne laste ned og bruke mail på Internett direkte, forteller Opera-sjefen til digi.no. Sikkerheten skal ivaretatt gjennom CSS-protokollen.

I skrivende stund er det omlag én million lisensierte brukere av Opera-nettleseren. Opera Software teller mellom 100.000 og 150.000 besøk (ulike IP-adresser) hver uke på sine nettsider, og mellom 300.000 og 350.000 nedlastinger av selskapets programvare skjer hver måned. Mye av dette er selvfølgelig nedlasting av betaversjoner av Opera. Betaversjon nummer ni som nå ligger ute på selskapets nettsider, var den første offisielle beta-utgaven av Opera 3,5 - men beta ti er like om hjørnet, ifølge Tetzchner.

- Opera 3,5 er det vi fokuserer på i år. Nettleseren kommer i første omgang på engelsk, men i motsetning til versjon 3,4 vil neste utgave også komme på norsk og andre språk. Vi har ikke glemt hvor vi kommer fra, sier Tetzchner.

Også prisen for versjon 3,5 vil ligge fast (35 dollar, eller 380 kroner med moms i Norge). Dette gir brukere gratis oppgradering innenfor 3-serien, mens man for 4-serien, som kommer til neste år, slipper unna med halv pris.

Opera Software har nå 16 ansatte, omsetningen vil i år havne et sted rundt 8-12 millioner kroner og selskapet tjener penger.

Til toppen