AVTALER & KONTRAKTER

Opera kjøper app-plattform

Skal gi dem «mer kontroll» - og helt ny avdeling i i Ukraina.

Opera utvikler seg fra å være et nettleserselskap til å bli et fullintegrert mobilt tjenesteselskap. - Dette oppkjøpet er et viktig skritt i den retningen, sier toppsjef Lars Boilesen.
Opera utvikler seg fra å være et nettleserselskap til å bli et fullintegrert mobilt tjenesteselskap. - Dette oppkjøpet er et viktig skritt i den retningen, sier toppsjef Lars Boilesen. Bilde: Marius Jørgenrud
19. sep. 2011 - 09:23

Det er ikke ofte norske IT-selskaper kjøper opp virksomhet i utlandet. Snarere er det langt vanligere at norsk teknologi havner på utlandske hender. Opera er et hederlig unntak.

Opera Software melder i dag at de har kjøpt Handster Inc, et selskap de omtaler som ledende innenfor sin nisje: De tilbyr en komplett plattform for applikasjonsbutikker til mobiltelefoner.

Nettleserselskapet åpnet allerede i mars sin egen app-butikk kalt Opera Mobile Store, men denne var basert på samarbeid med plattformleverandøren Appia.

Handster holder til i den amerikanske delstaten Illinois, og har også en avdeling i Odessa i Ukraina. Deres plattform er ifølge Opera «verdens største uavhengige bibliotek med innhold til Android-mobiler», og tilbyr tjenester og verktøy til mobiloperatører, mobilprodusenter og applikasjonsbutikker verden over.

Foruten Android støtter plattformen både Java, Symbian, Windows Mobile og Blackberry. Kundene til Handster inkluderer noen av verdens største mobiloperatører, så vel som teknologiselskaper som MTS, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei og LG.

Mer kontroll

- Dette oppkjøpet gir oss mye mer kontroll over mobilbutikken, og gjør at vi kan gi brukere og operatørkundene våre en bedre brukeropplevelse, sier finans- og strategidirektør Erik Carson Harrell til digi.no.

- Opera utvikler seg fra å være et nettleserselskap til et fullintegrert mobilt tjenesteselskap og dette oppkjøpet er et viktig skritt i den retningen, sier Operas toppsjef Lars Boilesen i en pressemelding.

Foruten egen app-butikk tilbyr Handster også plattformen sin som såkalt «white label»-tilbud til andre virksomheter, som kan skreddersy plattformen etter eget behov.
Foruten egen app-butikk tilbyr Handster også plattformen sin som såkalt «white label»-tilbud til andre virksomheter, som kan skreddersy plattformen etter eget behov.

Betaler cash

De ønsker ikke å avsløre hvor mange sluttbrukere Handster har, eller hvor mye de betaler for selskapet. Oppkjøpet er finansiert med Operas egen kontantbeholdning, sier Harrell til digi.no.

- Når man ser på dette fra et omsetningsperspektiv, så har vi nå over 200 millioner brukere. Og vi har avtaler med 13 av de 30 største mobiloperatørene i verden. Dette oppkjøpet gjør det mulig for oss å tjene mer penger på vår stadig voksende antall mobilbrukere. Egen mobil applikasjonsbutikk er et strategisk viktig grep for oss, sier han.

Får avdeling i Ukraina

Handster har fjorten ansatte som alle blir med over til Opera Software. Grunnleggeren og Handster-sjef Victor Shaburov flytter til avdelingen deres i San Mateo, California, der han blir del av selskapets mobil- og innholdsvirksomhet.

- Vi kunne ikke ha funnet en bedre match, heter det i en uttalelse fra gründeren. Shaburov mener at kombinasjonen av deres plattform og Operas markedsposisjon vil få stor innvirkning på det mobile økosystemet, og gi fordeler til både utviklere, innholdsleverandører, operatører og mobilprodusenter.

Handster har også virksomhet i Odessa i Ukraina. Denne blir værende der, noe som betyr at Opera nå får avdeling i enda et land. Fra før har Opera Software virksomhet blant annet i Norge, Sverige, Polen, USA og Kina.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.