Opera kjøper opp konkurrenten

Vil bli video-kjempe på mobilen. Tar opp digert lån.

Opera Software ved deres hovedkvarter i Nydalen. Bildet er fra innflytningen i fjor sommer.
Opera Software ved deres hovedkvarter i Nydalen. Bildet er fra innflytningen i fjor sommer. (Bilde: Jørgen Westerberg)

Vil bli video-kjempe på mobilen. Tar opp digert lån.

Opera Software kunngjør fredag et av tidenes største oppkjøp gjort av av et norsk IT-selskap, kanskje det største noensinne.

Nå sluker de Skyfire Labs, et firma i Silicon Valley som ble etablert i 2007. Prislappen blir på opptil 155 millioner dollar, avhengig av earnout.

Skyfire er en konkurrent. De har særlig mye til felles med Operas mini-nettleser. Felles for begge er at innholdet blir behandlet på en server, før det sendes sterkt komprimert til brukernes mobiltelefoner.

Opera fremhever blant annet Skyfires teknologi for optimalisering av videoinnhold, døpt «Rocket Optimizer», som en årsak til oppkjøpet.

– Dette lar teleoperatører utnytte nettskyen til å optimalisere nær enhver video og annen multimedia for trafikkerte mobilmaster, inkludert 3G og 4G/LTE-nettverk. I snitt gir Rocket Optimizer en 60 prosent bedring i kapasiteten ved å redusere størrelsen på slik innhold, opplyser selskapet i en pressemelding.

Vi utfyller hverandre godt, sier Opera-toppsjef Lars Boilesen. Ifølge ham vil Skyfire-kjøpet berike porteføljen deres med teknologi rundt video, app-optimalisering, smartmobiler og nettbrett, samt markedsstyrke i Nord-Amerika.

– Video er ventet å konsumere mer enn to tredeler av den globale mobile båndbredden innen 2015, og mens tiden brukt på Android- og iOS-apper eksploderer, er vi begeistret for å kunne utvide Operas løsninger for operatørene, sier Boilesen.

Markedet er usikre

Meglerhuset Arctic Securities skriver i en e-post til sine kunder at oppkjøpet av Skyfire vil føre til at resultatet i 2013 blir svakere enn tidligere forventet. Om oppkjøpet vil være fordelaktig for selskapet mener analytikerne er for tidlig å konkludere med ennå. Men de tillegger at Opera har en god historikk når det kommer til oppkjøp.

– Vi noterer oss at selskapet forventer at Skyfire vil bidra til en omsetning på 13 millioner dollar i 2013 men redusere driftsresultatet (EBIT) med 10 millioner dollar, skriver meglerhuset i oppdateringen til sine kunder.

Aksjekursen til Opera Software er i skrivende stund ned 2,74 prosent på Oslo børs.

Tar opp lån

Kjøpesummen som kan bli på om lag 860 millioner kroner blir gjort opp i en kombinasjon av kontanter og aksjer. Opera Software tar samtidig opp et treårig lån på 100 millioner dollar (553 millioner kroner) i DNB til en gunstig rente.

Rekordtall

Opera la i dag fram regnskapstall (pdf) for fjerde kvartal og året 2012 i sin helhet.

Driftsresultatet de siste tre månedene i fjor ble 13,2 millioner dollar. Det er 1,9 millioner bedre enn samme periode i 2011. På årsbasis stiger resultatet til 50,2 millioner dollar, en oppgang på nesten 32 prosent.

Omsetningen økte 39 prosent til 60,7 millioner dollar mot samme kvartal året før. Totalt økte omsetningen til Opera 35 prosent til 216 millioner dollar i fjor, tilsvarende 1,2 milliarder kroner.

Ja, for første gang er årsomsetningen deres over én milliard kroner.

Denne uken kunngjorde Opera Software også en annen milepæl. De har nå 300 millioner aktive brukere i måneden. Hele 229 millioner av disse benytter nettleserne deres på mobilen.

    Les også:

Til toppen