PERSONLIGTEKNOLOGI

Opera klar for iPhone

- Seks ganger raskere enn Safari.

Opera Software kunngjorde i dag at selskapet skal vise fram en iPhone-versjon av Opera Mini i forbindelse med en pressekonferanse under Mobile World Congress som arrangeres i neste uke. Det oppsiktsvekkende med dette er at Apple så langt ikke har åpnet for andre nettlesere på selskapets mobiler. De alternativene som finnes, er bare skall som bygger på Safari, Apples egen nettleser.

- Det er sånn at vi viser frem en demo av Opera Mini på iPhone. Med feedbacken vi får på dette, er planen at vi i fremtiden sender inn applikasjon for godkjennelse av Apple, men vi bekrefter ikke om vi kommer til å gjøre det, eller når vi kommer til å gjøre det, sier Tor Odland, kommunikasjonssjef i Opera, til digi.no.

- Har dere vært i kontakt med Apple?

- Nei, det har vi ikke, sier Odland.

- Vil Apple godta dette?

Opera Mini beta 2 på iPhone
Opera Mini beta 2 på iPhone Bilde: Opera Software

– Vi forventer at Apple kommer til å godta det. Vi vet jo at det er en teknisk forskjell på Opera Mini og Opera Mobile. Forskjellen er at Mini gjør selve nettleserjobben på en server og ikke i selve telefonen. Vi håper at Apple vil se at en nettleser med 50 millioner brukere vil gjøre iPhone mer attraktiv, sier Odland.

Trolig vil demonstrasjonen bidra til økt etterspørsel etter Opera Mini på iPhone, i alle fall dersom produktet holder det Opera lover. En slik etterspørsel, argumentet om at Opera Mini ikke er en egen utviklingsplattform som kjøres på mobilen, samt argumenter knyttet til en mer attraktiv brukeropplevelse for iPhone-brukerne, kan være det som skal til for at Apple gir etter.

- Vi har i interne tester funnet at den er seks ganger raskere enn Safari på vanlige mobile nettverk, altså ikke trådløse nettverk. Men vi er selvfølgelig åpne for å kjøre eksterne tester når den tiden kommer, for å verifisere dette, sier Odland.

- Vi ser på hastigheten som et av de viktigste aspektene her. Vi ser på kostnadsreduksjon i forhold til det å surfe på mobile nettverk, sier han.

- Vi synes også at vi har noen funksjoner som er hakket bedre enn på Safari. Da tenker jeg først og frem på maten vi håndterer faner, sier Odland

- Dette er Opera Mini fem beta. Det er ikke en endelig versjon. Det betyr at det kan komme oppdateringer. Det morsomme er at dette er akkurat samme versjon av Opera Mini 5 beta som på andre plattformer. Den har touch. Det er samme opplevelse som de øvrige brukerne av Opera Mini opplever hver måned, sier han.

Under pressekonferansen skal Opera Software også vise fram en rekke andre Opera Mobile- og Opera Mini-utgaver.

Dette inkluderer Opera Mobile 10 beta 3 for Symbian S60 og Windows Mobile, Opera Mobile 10 beta for Android og Operas Widget Manager beta for Windows Mobile og S60.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.