FORBRUKERTEKNOLOGI

Opera klar for nettbrett

- Stiller andre krav til hvordan nettleseren fungerer.

4. jan. 2011 - 14:47

Opera Software har som forretningsmål at deres norske nettleser skal være tilgjengelig på flest mulig plattformer. Det gjelder både tradisjonelle operativsystemer som Linux, Mac og Windows, samt all verdens mobiltelefoner.

Nå vil de også konkurrere i det sterkt voksende nettbrettmarkedet.

Denne uken viser de frem Opera til nettbrett for første gang. Det er snakk om en uferdig versjon som skal demonstreres under teknologimessen CES i Las Vegas.

- Vi har brukt mye tid i det siste på å optimalisere nettleserens brukergrensesnitt til nettbrett og berøringsskjerm. Det stiller litt andre krav til hvordan man bruker nettleseren enn på mobil og pc, sier utviklingsdirektør Christen Krogh til digi.no.

Nettbrett-utgaven skal demonstreres på minst ett nettbrett, en Samsung Galaxy Tab med Android operativsystem.

Når digi.no spør om det også blir andre enheter svarer Krogh hemmelighetsfullt at «det kan være en god idé». I skrivende stund er det bare Android de innrømmer å støtte, men Krogh påpeker at nettleserkjernen deres er plattformuavhengig.

- Vi har laget nettleseren for nettbrett slik at den støtter alle kjente formfaktorer. Den tilpasser seg skjermstørrelsen på enheten, og støtter skjermer som er større enn alle tablets som er på markedet i dag, og helt ned til mobiltelefonstørrelse.

Opera til nettbrett er i første rekke basert på Opera Mobile 10.5-serien, med tilpasninger til berøringskjermens egenskaper. Foruten brukergrensesnittet går endringene på hvordan man blar, åpner lenker, zoomer inn og ut osv. Det er blant annet lagt opp til trinnløs zoom med knipebevegelser.

I en demonstrasjon av det nye produktet lagt ut på Youtube kjører nettleseren på en Galaxy Tab med Android:

- Vil denne utgaven støtte Flash-formatet?

Først har ikke Krogh lyst til å svare på dette, men etter å ha tatt en runde internt svarer han likevel.

- Ja, den støtter Flash.

Nylig lanserte Opera versjon 11 av sin nettleser for skrivebordsmaskiner (desktop). Den største nyheten var støtte for utvidelser (extensions).

- Vi har en annen teknologi på desktopversjonen som gjør at extensions foreløpig ikke er kompatibelt med Opera Mobile. Så vår vi se hva som skjer på den fronten fremover, sier Krogh.

- Ved å støtte Android dekker dere foreløpig bare en liten del av nettbrettmarkedet. Hva hindrer dere i å lage en nettleser til iPad?

- Som med iPhone har Apple lagt begrensninger på hva tredjeparts utviklere får gjøre. Opera har som du vet lansert Opera Mini til iPhone.

Opera Mini har den spesielle egenskapen at den ikke tolker innholdet på nettsider i klienten, men i selskapets egen serverpark. Det er derfor Apple har godtatt å distribuere denne versjonen.

- Hvorfor lager dere ikke da en tilpasset versjon av Opera Mini til iPad?

- Det synes jeg er en god idé.

I samme sveiv spør vi om andre plattformer, blant annet Windows Phone 7 og nye WebOS fra HP, men heller ikke her ønsker Krogh å komme med noe konkret.

- Hvilke nye operativsystemer følger dere med størst interesse?

- Vanskelig å si, men vi notererer oss at Android får mye oppmerksomhet for tiden. Som vanlig er det utrolig mye som skjer både på device- og OS-siden.

Nettbrett-nettleseren som vises frem under CES-messen har status som såkalt «first public preview». Det er å regne som utgaven før beta-status etter det vi forstår.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.