Abonner
FORBRUKERTEKNOLOGI

Opera klar i ny versjon

Støtter videokonferanse rett i nettleseren.

Desktop-utgaven av Opera støtter nå WebRTC og åpner derfor for Skype-rivaler med videokonferanse rett i nettleseren, som for eksempel Telenors Appear.in.
Desktop-utgaven av Opera støtter nå WebRTC og åpner derfor for Skype-rivaler med videokonferanse rett i nettleseren, som for eksempel Telenors Appear.in.

Helt uten pomp og prakt har Opera Software i dag oppgradert sin nettleser til PC og Mac til versjon 18. Lastes ned her.

Ikke legg stor vekt på nummeret. Desktop-utgaven fortsetter med svært rask utgivelsestakt i tråd med åpen kildekode-motoren Chromium som de tok i bruk i sommer. Bare siden juli er det kommet nye heltalls-versjoner omtrent hver sjette uke.

Bygger seg opp

Vrakingen av egen webmotor gjorde at Opera sto forholdsvis ribbet for funksjonalitet – sammenlignet med tidligere, men i tur og orden har utviklerne deres fått på plass iallefall deler av det brukerne før tok for gitt.

Det inkluderer blant annet autofullføring av skjema, støtte for geolokasjon, flere tastatursnarveier, samt mulighet for å velge søkemotor selv i søkefeltet.

Temaer

Med dagens oppgradering blir det endelig mulig å (igjen) tilpasse nettleseren med egne temaer, som kan lastes ned og installeres fra addons.opera.com. Fanehåndteringen er også forbedret; nå kan fanene trekkes mellom forskjellige nettleservinduer.

WebRTC

Inkludert er også støtte for WebRTC (Web Real-Time Communication), et rammeverk utviklet av Google som åpner for sanntids vidoekommunikasjon rett i nettleseren uten bruk av plugins.

Dermed fungerer for eksempel Telenors fiffige nettjeneste Appear.in for første gang også i den norske nettleseren.

Det er støtten for å la nettsider aksessere pc-ens kamera og mikrofon via HTML5s media access som gjør dette aktuelt.

    Les også: