Opera klar med helt ny nettleser før jul

Opera har i over ett år arbeidet med en helt ny nettleser. Den skal være klar før jul, har digi.no fått vite.

I all hemmelighet har Opera i over ett år arbeidet med en helt ny nettleser. Ifølge en kilde digi.no har snakket med som kjenner selskapet meget godt, skal selskapet trolig lansere den nye Opera 7.0 før jul.

Opera skal "kastet" sin gamle nettleser og har skrevet om alt fra bunnen av. Årsaken er at selskapet både ønsker og må støtte en standard som heter DOM, også kjent som dynamisk HTML.

Netscape og Microsoft lanserte hver sin standard, men standardorganet W3C har så laget DOM-standarden. Standarden beskriver hvordan et Java-script kan kommunisere og kontrollere andre objekter på siden.

Med DOM2 kan man skape nettsider som forandrer seg etter hvert som du klikker eller utfører andre handlinger uten at du går til en helt ny side. Nå begynner det å dukke opp DOM2-baserte nettsider, men Opera har bare hatt delvis støtte.
Her kan du lese mer om W3C Document Object Model


DOM er en meget omfattende standard, og Opera har derfor måtte skrive om hele sin nettleser for å støtte standarden, får digi.no vite. Opera er fra før av kjent for sin kompakte størrelse, høye fart og små minnekrav, noe selskapet skal ha opprettholdt i den nye versjon, til tross for den nye funksjonen. Farten skal til og med ha økt litt, påstår digi.nos kilde.

Dette er svært viktig for Opera som deler ut sin PC-baserte nettleser gratis for å skape PR for versjonene de selger til produsenter av TV-bokser og mobiltelefoner.

Opera 7.0 vil trolig lanseres før jul, hvilket vil tilsi en eller flere beta-versjon i løpet av høsten.

Da digi.no ringte Opera, ble vi møtt med taushet. PR-sjef Pål Hvistendal ville ikke kommentere saken. "Vi kommer med informasjon snart", er det eneste digi.no får vite.

Til toppen