Opera langt fra pluss

Nettleser-selskapet Opera hadde kurs mot stjernene, men så kollapset .com-bransjen og teleselskapene. Nå kan det være langt frem til pluss.

7. desember i fjor gikk Opera fra å være et relativt lite kjent programvareselskap til å bli en norsk IT-stjerne. For med en ny gratisversjon av sin nettleser, tok selskapet opp kampen med Microsoft og Netscape. Men siden jul i fjor har IT-markedet og IT-bransjen falt som en stein. Dette gjelder særlig Internett-bransjen og telebransjen som Opera er spesielt avhengige av.


- I første kvartal trodde vi på et overskudd i desember, men det klarer vi ikke. Når vi kommer over i pluss avhenger av enkeltprosjekter og generelle markedsforhold, forteller Rolf Assev, markedsdirektør i Opera, til digitoday.no.

Opera deles ut gratis, men som takk må du finne deg i å bli vist annonser. Dessverre for Opera er annonsesalget kraftig svekket, for .com-selskapene sto for 75 prosent av annonseringen. Prisene er derfor rasert.

- Når og hvor langt opp igjen annonsemarkedet kommer, får vi se på. Dette kunne ha vært en stor inntektskilde, men vi regnet aldri med det, det var salget av nettlesere til maskinprodusenter vi baserte oss på, forteller Assev.
Hvor mange bruker Opera?
Det er ikke mulig å måle hvor mange som bruker Opera. Årsaken er at de to største nettleserne, Internet Explorer (IE) og Netscape, er såpass forskjellige at en del nettsider lages i to versjoner. Disse nettstedene spør derfor om hvilken nettleser du bruker. Opera svarer derfor IE 5.0 for å vise deg disse sidene. Men dermed dukker Opera aldri opp på statistikken med mindre du går i innstillingene og endrer dette.

Antallet brukere øker med 15.000-20.000 brukere om dagen, men Opera hadde håpet å få avtaler med store portaler som skulle dele ut tilpassede versjoner av Opera til alle sine brukere. Assev forteller at mange av portalene sliter og bruker mesteparten av tiden på internt arbeid.

Også den viktigste inntektskilden til Opera har sviktet. Operas kompakte størrelse og versjoner for Linux og mobiltelefon-operativsystemet Symbian åpner store muligheter i lommemaskiner, mobiltelefoner og sofa-PC'er, såkalte "Internet Devices".

Opera har inngått leveranseavtaler for sin nettleser med bl.a. IBM, Symbian, Sony, Ericsson og norske Screen Media.

- Enkelte kontrakter er utsatt og andre er lagt på is. Internet Devicer er beregnet på bruk sammen med trådløst Internett, men UMTS og GPRS er utsatt. De økonomiske problemene i telebransjen bremser flere av prosjektene, forteller Assev.

Opera har fremdeles 105 ansatte, men Assev mener at selskapet har en trygg økonomi. De ansatte eier 90 prosent av selskapet. De siste ti prosentene eies av investeringsselskapene Four Seasons og Teknoinvest som Assev indikerer er villige til ytterligere investeringer.
Til toppen