Opera lanserer ny versjon med IBM

Norske Opera har skaffet seg en ny prestisjekontrakt, denne gangen med verden største dataselskap.

Opera får nå betalt godt for sin satsing på mange plattformer og den kompakte størrelsen på nettleseren. Dette åpner for innpass hos produsenter av sofa-PC-er og andre Internett-maskiner.

Opera forteller nå at de har fått en kontrakt med IBM om å levere nettleser til IBMs satsing på surfemaskiner, Netvista Internet Appliance.

Denne kompakte maskinen (bildet over) bruker ikke Windows eller Linux, men det kompakte Unix-operativsystemet QNX fra QNX Software Systems Ltd. Dette operativsystemet er blant annet også brukt av det norske surfeboks-selskapet PCTVnet.

Den todelte maskinen med LCD-skjerm ble lansert i går om bord på det norske Royal Caribbean Cruise Lines-skipet Radiance of the Seas. Ombord på skipet har IBM installert 500 maskiner i mannskapslugarene. Maskinene skal også plasserer ute hos passasjerene.

Med sine nye gratis-versjoner har Opera blitt en seriøs konkurrent til Microsoft og Netscape. Men Opera tjener penger på IBM-avtalen. Rolf Assev, salg og markedsdirektør i Opera, forteller til digitoday.no at IBM kjøper betal-versjonen av Opera til sine maskiner, men hvor mye avtalen er verd vil han ikke anslå.

- QNX-versjonen åpner et stort marked for oss. IBM-prosjektet er bare ett av flere prosjekter vi jobber med, forteller Assev til digitoday.no.

Assev vil ikke si noe mer, men QNX jobber blant annet med 3Com, Motorola, Cisco og Matsusihta.

Det var på forhånd ikke kjent at Opera arbeidet med en QNX-versjon, men selskapet ble kontaktet av IBM i november i fjor. Sammen med IBM har Opera dermed rukket å flytte sin nettleser til en ny plattform på seks måneder

- Vår nettleser egner seg svært godt for enkle Internett-maskiner, fordi den krever liten plass og minne samtidig som den er rask. Uten Java klarer Opera seg med 2 MB lagringsplass. De lave maskinvarekravene reduserer totalprisen på maskinen, påpeker Assev.

QNX er den sjette plattformen Opera dekker. I tillegg til QNX, finnes nettleseren for Windows, Linux, MacOS, EPOC, BeOS/BeIA.

Til toppen