BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera lokker med «Barracuda»

Nå kan neste versjon av nettleseren testes.

Nå kan man zoome mer eller mindre trinnløst i Speed Dial.
Nå kan man zoome mer eller mindre trinnløst i Speed Dial. Bilde: Opera Software
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. mars 2011 - 13:27

Opera Software kom i dag med en betaversjon av Opera 11.10. Denne versjonen har fått kodenavnet Barracuda. Selskapet opplyser her at også kommende Opera-versjonen vil få kodenavn som dette.

Den mest synlige nyheten i Opera 11.10 er en ny versjon av Speed Dial, grensesnittet med brukerens viktigste bokmerker som vises i nye faner. Det er nå mulig å zoome trinnløst i brukergrensesnittet, noe som gjør at antallet oppføringer bedre kan tilpasses skjermoppløsningen. En flytordning gjør at det ikke er noen begrensning i antallet oppføringer som støttes.

Dersom man nettopp har installert Opera, og ikke har rukket installert Flash Player, skal den nye versjon av nettleseren fikse dette helt helt automatisk og i bakgrunnen, så snart brukeren besøker en side med innhold som krever Flash. Nå finnes det brukere som ikke ønsker å ha Flash Player på maskinen sin, og disse kan trolig overstyre denne funksjonanen.

Logoen for Barracuda-utgaven av Opera <i>Bilde: Opera Software</i>
Logoen for Barracuda-utgaven av Opera Bilde: Opera Software

Under skallet skal Opera 11.10 få en ny versjon av Presto-motoren. Den skal kunne vise innhold raskere enn tidligere, og har dessuten utvidet støtte for enkelte webstandarder. Dette inkludere CSS3-støtte for layouter med flere kolonner og lineære gradienter. I tillegg støttes fontformatet WOFF (Web Open Font Format) og bildeformatet WebP.

En samlet og oppdatert oversikt over hva Presto 2.8 støtter av webstandarder finnes på denne siden.

Opera 11.10 beta kan lastes ned til Windows, Mac og Linux fra denne siden.

Tidligere denne uken kom Opera Software med den første betaversjonen av utvikliklerverktøyet Dragonfly, som er tilgjengelig også via dagens utgave Opera. Instruksjoner om hvordan dette aktiveres, finnes på denne siden.

Betaversjonen av Dragonfly inkluderer blant annet en bedre JavaScript-debugger og verktøy for å inspisere bruk av nettverk, data som nettsteder lagrer og andre resurser som brukes av websider.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.