TELEKOM

Opera lover «iPhone på speed»

Nvidia og Opera samarbeider om teknologi som skal gi en helt ny opplevelse av fart på mobilen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. sep. 2008 - 12:27

De fleste av dagens mobiltelefoner oppleves som ganske trege. Det å veksle mellom programmer eller å bla mellom sider i nettleseren tar gjerne betydelig lenger tid enn på en PC. Apples iPhone er i så måte et langt skritt i riktig retning, men fortsatt er det mye som gjenstår.

Det mener i alle fall grafikkbrikkeprodusenten Nvidia og norske Opera Software. De to selskapene har inngått et partnerskap som innebærer at Operas nettleser skal optimaliseres for bruk sammen med Nvidias brikkefamilie for mobile enheter, Tegra. Dette systemer bestående av ARM CPU-er, GeForce GPU-er og medieakseleratorer bygget inn i én brikke. Disse skal støttes av Windows Mobile og Windows CE.

I en pressemelding skriver Opera at målet for samarbeidet er å gi den samme nettleseropplevelsen, inkludert støtte for JavaScript, akselerert vektorgrafikk og videoinnhold på mobilen og andre mobile enheter som på vanlige PC-er.

- Det dreier seg i stor grad om akselerasjon av presentasjonen av innhold. Vi ser for oss løsninger som kan oppleves som en iPhone på «speed», sier kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera Software til digi.no

- Vi ser for oss at man skal kunne gjøre ting på mobilen uten at brukeren opplever noen forsinkelse, for eksempel når man blar seg gjennom en oversikt på skjermen, sier Odland.

Det loves blant annet visning av websider med maskinvareakselerert avspilling av video og andre typer innhold, men grafikkbrikkene skal også bidra til jevnere og mer interaktive panorering og zooming i nettleseren. Det nevnes også en maskinvareakselerert, tredimensjonal, berøringsbasert surfeopplevelse gjennom Opera-integrasjon med Nvidia OpenKode-baserte rammeverk gjennom utnyttelse av OpenGL ES 2.0.

- Vi mener dette vil være et langt steg framover mot det som vil bli den framtidige måten å bruke mobiler og andre dingser på, ikke minst når det gjelder Internett-bruken på slike enheter, sier Odland, som også mener dette kan gi store muligheter også for slikt som nettleserdrevne applikasjoner og webapplikasjoner, som vil fungere raskere og bedre.

En demonstrasjon av Tegra på mobilen finnes på denne siden.

- Nvidia ønsker å komme inn på dette markedet, et område hvor Opera Software har lang erfaring. Det er spennende at vi jobber så nær tunge aktører innen grafikk, og kjempeinteressant å ha Nvidia som parter. Vi har mange av de samme visjonene, og Nvidia er heller ingen konkurrent, sier Odland.

Opera Software meldte om avtalen til Oslo Børs for noen uker siden, uten å oppgi partnerens navn. Uten å gå i detalj, sier Odland at avtalen i alle fall er omfattende nok til å lage en børsmelding. Avtalen omfatter både utviklingsinntekter og lisensinntekter basert på antallet enheter som benytter denne løsningen.

De første enhetene som kombinerer Tegra-maskinvare med Operas nettleser kan ventes å bli tilgjengelige på markedet i løpet av 2009.

Videoen nedenfor demonstrerer noe av det som skal kunne gjøres i brukergrensesnittet på en Tegra-basert mobil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.