Opera med falske varsler om sikre sider

Lover snarlig fiks.

Opera forteller brukeren at forbindelsen blant annet til Altinn.no er usikker, selv om alt egentlig er i orden.
Opera forteller brukeren at forbindelsen blant annet til Altinn.no er usikker, selv om alt egentlig er i orden. (Bilde: digi.no)

Lover snarlig fiks.

Det fleste nettlesere har i dag et felt i nærheten av adressefeltet hvor brukeren gis informasjon om sikkerheten knyttet til nettsteder. De fleste nettsteder leveres ukryptert over Internett, men mange nettsteder hvor brukeren må logge seg inn, leveres over en kryptert forbindelse (HTTPS) som hindrer avlytting av trafikken. Nettbanker, e-posttjenester og offentlige innrapporteringstjenesten som Altinn, er eksempler på dette.

Varslingsfeltet skal kunne fortelle om hvorvidt forbindelsen er sikker eller ikke, men også om problemer knyttet til antatt sikre forbindelser, for eksempel om ugyldige sertifikater eller om websider hvor bare deler av innholdet er levert via en sikker forbindelse.

Også Opera har et slik felt, men det fungerer ikke alltid som ventet, noe som går fram av en diskusjonstråd som ble opprettet i oktober i fjor.

Der meldes det om at svært mange nettsteder som i utgangspunktet benytter sikre forbindelser, oppgis som usikre av Opera. Med så mange falske positiver forsvinner hele hensikten med varslingsfeltet, siden brukeren blir varslet stadig vekk. Dermed oppstår en «rope ulv, ulv»-effekt hvorpå brukeren til slutt ignorerer hele feltet.

Etter å ha ligget død siden februar, ble det nytt liv i tråden nå i august, hvor man etter hvert har funnet ut at problemet løses ved å slette både minne- og harddiskcachen til Opera. Dette gjøres i fanen «History» under de avanserte innstillingene, for så å starte nettleseren på nytt.

I et innlegg denne uken bekreftes feilen i et innlegg skrevet av Yngve N. Pettersen i Opera Software.

– Det nåværende problemet skyldes en feil i administrasjonen av tilbakekallingscachen (nå rettet), noe som er årsaken til at sletting av cachen og omstart fungerer. Dette vil bli synlig innen noen timer for noen nettsteder og innen sju dager for alle sikre nettsteder, skriver han.

I dette blogginnlegg bekreftes det at feilfiksen, som blir beskrevet som spesielt viktig, vil være inkludert i Opera 12.02, som skal være rett rundt hjørnet.

Til toppen