BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera med langt bedre zoom til iPhone

Lanserer helt nye utgaver av Opera Mini og Mobile, også til nettbrett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mars 2011 - 08:00

Opera Software lanserte i dag nye versjoner av selskapets nettlesere for mobiltelefoner. Den største nyheten ved både Opera Mini 6 og Mobile 11 er at de dessuten er optimalisert for de større skjermene til nettbrett.

I første omgang er det nettbrettstøtte i Android-utgavene av de to nettleserne, samt i Opera Mobile for Windows 7. iOS-versjoner av Opera Mini 6 for både iPhone og iOS skal om ikke lenge sendes til Apple for godkjenning. De er altså ikke tilgjengelige ennå.

Felles for begge de nye nettleserversjonene er er menyene forenklet og Opera-logoen har blitt en menyknapp, omtrent som det man finner i desktoputgaven av nettleseren. Begge skal ha fått funksjonalitet for deling av websider og innhold via for eksempel e-post, Twitter eller Facebook. På smartmobiler vil delemenyen baseres på hva som er installert og tilgjengelig på mobilen, mens J2ME-utgaven for enklere mobiltelefoner vil benytte en ferdigdefinert meny.

Et nytt menyvalg er muligheten til å åpne lenker i en bakgrunnsfane. Det skal være praktisk mulig å håndtere opptil 30 åpne faner i nettleserne.

Nettleserne skal også ha fått en «pølsefingerfunksjon», som kommunikasjonsdirektør Tor Odland kaller den. Dersom det på en webside er mange lenker som står tett rett under hverandre, kan det være vanskelig å treffe den riktige. De nye Opera-nettleserne vil da markere de to brukeren mest sannsynlig har forsøkt å treffe og automatisk zoome inn mot disse, slik at brukeren kan gjøre et mer presist valg.

Begge nettleserne skal vise websider raskere enn før. Dessuten skal brukergrensesnittet reagere raskere på brukerinteraksjon.

Opera Mobile 11 for Android på Motorola Xoom <i>Bilde: Opera Software</i>
Opera Mobile 11 for Android på Motorola Xoom Bilde: Opera Software

Opera Mobile er en direkte konkurrent til den integrerte nettleseren i Android og Safari, som følger med iOS. Av mobilnettlesere som har blitt lansert, kommer Opera Mobile best ut i teste på HTML5Test.com, ifølge Odland.

Nettleseren skal ha samhandle bedre med Flash Player enn tidligere på plattformer hvor dette er aktuelt. Dessuten skal ikke Flash-innhold bli lastet inn i nettleseren før brukeren klikke på det.

Opera Mini skal nå tegne opp sidene penere enn tidligere. Blant annet skal det ifølge Odland være mindre kluss med visningen av menyer på sidene. iOS-utgaven har omsider fått støtte for «pinch-to-zoom», en funksjon som brukerne lenge deritivt har savnet. Den støtter også en funksjon som kalles «WrapText», hvor teksten på siden hele tiden tilpasses bredden på skjermen når man zoomer. Dette skal ifølge Odland være noe helt nytt på iOS-enheter. Odland viser fram dette i videoen på toppen av artikkelen.

Opera Software har ennå ikke kommet med noen nettleser til Windows Phone 7, men tilbyr nå en versjon av Opera Mobile som kan kjøres på tavle-pcer og andre enheter med Windows 7. Ifølge Odland skal det komme både Opera Mini og Opera Mobile til Windows-baserte nettbrett.

– Det er viktig for oss at folk ikke slutter å bruke Opera fordi de irriterer seg over noe, Opera skal oppleves bra, uansett plattform, sier Odland.

Opera Softwares Tor Odland med en samling mobiler og nettbrett som kan kjøre selskapets nettlesere. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Opera Softwares Tor Odland med en samling mobiler og nettbrett som kan kjøre selskapets nettlesere. Bilde: Per Ervland

Odland legger til at Opera Software gjennom årene har hatt stor glede av Windows Mobile, siden så mange har brukt Opera Mobile på denne plattformen for å erstatte den integrerte nettleseren.

Opera Mini og Mobile har med årene blitt stadig mer like, med tanke på bruk og utseende. Under skallet er de svært forskjellige, men det er ikke alltid så lett for brukerne å se forskjellen.

– Det viktigste er at Mini er billigere å bruke og at den har noe mindre støtte for slikt som Flash og lignende. De fyller litt forskjellige roller, sier Odland, men avviser ikke at de en gang i framtiden kan bli slått sammen.

– Mange smartmobiler leveres i dag med en brukbar nettleser. Hvorfor bytte nettleser da?

Odland nevner flere årsaken, blant annet raskere nedlasting av websider med enten Opera Mini eller Turbo-funksjonen i Opera Mobil, synkronisering mot servere og desktopversjoner av Opera, samt det alternative brukergrensesnittet med støtten av faner.

– Apps til smartmobiler gjør at folk blir nysgjerrige på andre løsninger og annen programvare enn den som følger med mobilen. Opera ligger greit an i markedsplassene, mener Odland.

Opera Mini 6 er tilgjengelig for Android, BlackBerry, Symbian og mobiler med Java/J2ME-støtte. Opera Mobile 11 er tilgjengelig for Android og Symbian, samt i «labutgaver» for MeeGo og Windows 7.

Nettleserne kan lastes ned fra denne siden direkte med den mobile enheten, eller via diverse markedsplasser for mobilapplikasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.