BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera med Magpie gjør 3G-telefonen smart

Opera støtter Magpie, Symbians teknologi for selvoppdaterende innholdsobjekter i applikasjoner på 3G-mobiltelefoner.

15. mai 2002 - 12:16
Værmelding med Magpie. <i>Illustrasjonsfoto: Symbian</i>
Værmelding med Magpie. Illustrasjonsfoto: Symbian

Magpie er en teknologi som Symbian har under utvikling, og som ble demonstrert for første gang på CeBit-messen i Hannover i mars i år, på en P800-telefon fra Sony Ericsson. Magpie er en utvidelse av Symbian som definerer en plattform for hvordan dataobjekter skal kunne nedfelles i standardapplikasjoner som kalender og kontaktliste. Symbian mener Magpie er tilstrekkelig avansert og tilstrekkelig tilpasset morgendagens telefonformat til at brukerne vil la seg lokke til neste generasjons mobil.

Hovedidéen er at det skal være enkelt for en bruker å kopiere informasjonssnutter fra en tjeneste til en applikasjon, slik at informasjonen oppdateres etter bestemte forutsetninger.

Bildet ovenfor viser et tilfelle der brukeren har hentet en lokal værmelding til kalenderen på sin hånd-PC med integrert 3G mobil. Værmeldingen flytter seg fra dag til dag, og oppdateres kontinuerlig. Den vises som et ikon, helt til brukeren klikker på den. Da utvides den til et lite værkart. Brukeren faktureres for selv abonnement, og kanskje også per klikk. En teknikk med delte vinduer vil gjøre det enkelt å peke på en ønsket tjeneste på et nettsted, og trekke det inn i kalenderen eller en annen applikasjon. Det blir enkelt for brukeren, og både innholdsleverandøren og nettverksoperatøren får betalt. Fordelen i forhold til for eksempel en SMS-tjeneste er at man ikke nødvendigvis får en pip hver gang værmeldingen oppdateres, at man slipper å lete tilbake i en lang kø av meldinger, og man slipper å stadig måtte slette gamle meldinger.

Fotballresultater med Magpie. <i>Foto: Symbian</i>
Fotballresultater med Magpie. Foto: Symbian

Til høyre vises et annet eksempel, der man abonnerer på fotballresultater. Arsenal-fansen (de få av dem som kan data... ;-) ) kan kopiere et innholdsobjekt til sin 3G-mobilkalender som automatisk viser når alle lagets kamper er, og som viser resultater og kampfakta etter hvert som de oppdateres. Dette er en type tjeneste som ikke kan tilbys over SMS, blant annet fordi det ikke er noen standard måte å nedfelle tjenesten i telefonens kalenderapplikasjon.

Et tredje eksempel gjelder kontaktlister, der man i stedet for statiske oppføringer, kan få objekter som oppdaterer kontaktpersonen fortløpende, ikke bare etter hvert som vedkommende bytter telefonnummer, men også for å vise hvor vedkommende befinner seg i øyeblikket, når vedkommende blir tilgjengelig, og så videre. Objektet kan blant annet tenkes å vise hvorvidt den ønskede kontakten er tilgjengelig for øyeblikksmeldinger, noe som med 3G mobil vil gjelde både tale og skrift, og som antakelig vil være en enklere kontaktmetode enn en operatørdreven telefonforbindelse.

Magpie vil kunne gi andre applikasjoner, også bedriftsspesifikke, tilsvarende muligheter.

Det ble kunngjort i går at den norske nettleseren Opera, som nylig ble valgt til Nokias Symbian-drevne Communicator, og som siden mai i fjor har vært Symbians foretrukne nettleser, støtter Magpie. Det forklares i pressemeldingen av Operas modulære oppbygging forenkler arbeidet med å tilpasse nettleseren og tilhørende funksjoner - blant dem kalender og kontaktliste - til nye teknologier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.