Opera med napp hos Nokia

Den ser ut som en Nokia-branded nettleser på Nokias nye toppmodell 9210i. Men det er norske Opera som egentlig har levert browseren.

Allerede i mai i fjor offentliggjorde norske Opera Software at selskapet var blitt en partner i Symbian-samarbeidet. Ericsson, Nokia, Motorola, Panasonic og Psion er selskapene bak Symbian som har som formål å lage et felles, åpent operativsystem for mobiltelefoner.

Opera ble valgt som default nettleser i Symbians design for Communicator.

Ved den offisielle lanseringen av seks Nokia-telefoner i dag, viser det seg at Opera har kommet på innsiden på verdens støste mobilprodusent. Det kommer av at Symbian-operativsystemet for første gang er blitt benyttet av en mobilprodusent.

Salgs- og markedsdirektør Rolf Assev i Opera sier til digi.no at de har levert browsere til Psion tidligere, men at det er første gang en Opera-nettleser ligger på en mobiltelefon.

I utgangspunktet kan det se ut som om Nokia har laget sin egen Nokia nettleser til 9210i med sin egen merkevare, men Assev synes ikke det er noe problem.

- Det er i henhold til avtalen. Det er opp til partnerne i Symbian hvordan de skal markedsføre browseren, sier han og håper at Nokia selger riktig mange av Communicator 9210i. I avtalen får nemlig Opera inn penger per lisens av antall solgte produkter. I tillegg får det norske selskapet et beløp for utviklingen av nettleseren.

- Inntektene våre avhenger helt klart av hvor mange produkter Nokia klarer å selge, sier han og mener den nyeste nettleseren gir en tilnærmet full dekstop-browser på mobilen.

Det er første gang Opera blir valgt foran Microsoft. Mens tidligere nettleserversjoner på mobiltelefoner har hatt svært begrenset funksjonalitet skal Operas versjoner være så nær en PC-versjon som man kan komme.

Opera håper på flere leveranser av operativsystemet Symbian.

- Vi har en tidsbestemt avtale med Symbian, sier Assev på spørsmål om Opera kommer til å bli en default browser-partner til Symbian-samarbeidet også i fremtiden.

Til toppen