TELEKOM

Opera med på telekjempenes «app store»

Digert samarbeid skal gi mobilapps til de store massene.

18. okt. 2010 - 11:25

Wholesale Application Community (WAC) er kanskje ikke et navn som får utvikleres eller mobilbrukeres puls til å slå raskere. Men det kan forandre seg raskt.

WAC er telebransjens ambisiøse fellesprosjekt for å slå tilbake mot distribusjonskanaler som App Store og Android Market, store suksesser fra henholdsvis Apple og Google.

En bred allianse av telegiganter vil åpne egen programvarebutikk, slik at de kan tjene penger også på innholdet til mobilbrukere, ikke bare tilgangen til nettverket. Telenor, AT&T, Deutche Telekom, Verizon, Vodafone og China Mobile er bare noen av kjempene som er med på prosjektet.

Opera Software kunngjør i dag at også de blir WAC-medlem. Det gjør de som det første nettleserselskapet i prosjektet.

Det kommer ikke som noen veldig stor overraskelse av Opera gjør dette.

WAC har nemlig sagt at løsningene de skal tilby brukerne, blir basert på standarder fra W3C. Appene skal være rike webapplikasjoner for mobil, i motsetning til proprietær programvare skreddersydd det enkelte operativsystem.

Kort sagt, det er web som er plattformen.

Opera Software har lenge sagt akkurat det samme, og senest i forrige uke, da de spådde at alle mobilapplikasjoner blir webbaserte i fremtiden.

Proprietære løsninger som iPhone- eller Android-spesifikke apper vil dø ut, mener Opera-sjef Lars Boilesen.

- WAC er bygget rundt åpne webstandarder, så det er verdifullt å ha et nettleserselskap involvert. Deres ekspertise blir svært nyttig når vi forbereder lanseringen, sier WAC-sjef Peters Suh i en pressemelding.

Allerede i 2006 lanserte Opera Software sin Opera Widgets, og skapte dermed en applikasjonsplattform av nettleseren sin.

- Nå har vi muligheten til å samarbeide med globale teleselskaper for å gjøre web til applikasjonsplattformen for mobil. Det vil sørge for at mobilapplikasjoner fungerer for nær alle som har mobil, ikke bare de som har smarttelefoner eller utvalgte operativsystemer, uttaler Opera-sjef Lars Boilesen.

Samme dag foreligger WAC 1.0 spesifikasjonen (PDF, 111 sider). Opera nettleserprodukter støtter allerede denne.

Den nye standarden baserer seg på arbeidet med Joint Innovation Lab (JIL) 1.2.2 for mobile applikasjoner, som også Opera tidligere har støttet.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.