Opera med stor tro på Ajax

Opera ser svært positivt på mulighetene Ajax-metoden gir. Men først må standarder på plass.

Opera med stor tro på Ajax

Opera ser svært positivt på mulighetene Ajax-metoden gir. Men først må standarder på plass.

Som digi.no skrev før påske, ønsker W3C å standardisere XMLHttpRequest-objektet, som er en sentral del av Ajax-metoden, som mange har stor tro på. En felles standard vil, hvis nettleserprodusentene følger den, gjøre arbeidet enklere for dem som utvikler Ajax-baserte webapplikasjoner.

Blant aktørene som er med på dette standardiseringsarbeidet, er norske Opera Software.

Utviklingssjef i selskapet, Christen Krogh, sier til digi.no at det er ekstremt viktig at det nå tas fatt i blant annet XMLHttpRequest, slik at alle nettlesere kan brukes til å vise Ajax-baserte applikasjoner.

Krogh mener at Ajax er i ferd med å realisere Netscapes visjon om at nettleseren er selve plattformen. Samtidig ser han fordelen av at mer applikasjonslogikk kommer nærmere brukeren, noe som han mener både er mer effektivt og som gir mer kontroll til brukeren.

- Ajax er blitt det Java skulle ha blitt. Det som mangler er at man klarer å standardisere dette, mener Krogh, som har tro på at standardiseringsarbeidet av XMLHttpRequest vil bli ferdig i tide til å bli implementert i Microsofts Internet Explorer 7.

- Da blir det virkelig interessant, sier Krogh.

Han innrømmer riktignok at det er et problem at knapt finnes gode utviklingsverktøy for JavaScript, som er svært sentralt i Ajax. Men han er overbevist om at dette er noe som kommer, for eksempel fra Eclipse-miljøet.

Operas interesse for Ajax skyldes for en stor del at selskapet også leverer nettlesere til andre typer enheter enn vanlige datamaskiner.

- TV-browsere har vi laget ganske lenge, ofte i set-top-bokser. Disse har ofte en lav spesifikasjon, slik at det ikke er sikkert at kundene har plass til annet enn nettleseren. EPG-er (Elektronisk Program-Guide) er bare begynnelsen på utvikling med nettleserbaserte applikasjoner for denne typen enheter, mener Krogh.

Tilsvarende støtter Opera også Ajax i mobiltelefoner, en annen type enheter med begrenset plass til installert programvare.

    Les også:

- Vi er veldig på hugget i forhold til kommende webstandarder og vil forsøke å implementere nyhetene tidlig, gjerne allerede før de er blitt ferdig standardisert, forteller Krogh.

- Men samtidig er vi veldig opptatt av at nettleseren skal være liten og lett, slik at den er interessant å bruke som plattform for applikasjoner, avslutter han.

Til toppen