Opera Mini gir PC-surfing til 1-krones-mobiler

I mange land har langt fra alle egen PC. Da blir full PC-surfing på mobilen viktig.

Opera Mini gir PC-surfing til 1-krones-mobiler

I mange land har langt fra alle egen PC. Da blir full PC-surfing på mobilen viktig.

Opera Mini er Opera Softwares gratis nettleserløsning for mobiltelefoner. Den er Java-basert og kan kjøres på de fleste mobiler. Men til tross for at programvaren er gratis, har Opera Software en rekke kunder som er villige til å betale for løsningen. Dette inkluderer mobiloperatører som Vodafone og T-Mobile.

    Les også:

Opera Mini fungerer annerledes enn andre nettlesere. Den består i tillegg til mobilprogramvaren, av en serverdel som tilpasser og komprimerer websidene slik at de blir lettere å laste og vise på mobiltelefoner. Dataene som sendes mellom serveren og klienten er i formatet OBML (Opera Binary Markup Language), som er et binært format som også inkluderer bildene på siden.

- Dette er gjort for å minske antallet forespørsler mellom og klient og tjener, sier Christen Krogh, utviklingssjef i Opera Software til digi.no. Oppkoblingen mellom mobiltelefon og serverne er kryptert.

- Vi har funnet ut at det kun finnes ett Internett, uavhengig av om man bruker mobilen eller PC-en. Det vil si at brukerne benytter de samme nettstedene uansett, i alle fall så lenge brukerne kan velge selv, sier Krogh.

Christen Krogh i Opera Software
Christen Krogh i Opera Software

Samtidig mener han at mobilen er enda mer personlig enn det PC-en er, og at man med mobilen får enda sterkere sosial tilknytning gjennom bruk av sosiale tjenester som Facebook og MySpace.

Det at all trafikken til Opera Mini går gjennom Opera Softwares servere, som foreløpig befinner seg i Oslo og Kina, gir selskapet svært god tilgang til å studere hva slags innhold brukerne surfer etter.

- Vi kan se på global webtrafikk og bruker dette som argument overfor kundene våre, som på sin side benytter Opera Mini systematisk for å flytte brukerne over på mobil web, sier Krogh.

For tiden laster hver bruker i snitt ned omtrent 3 megabytes med komprimerte data per måned gjennom Opera Mini. Men det finnes grupper som laster ned langt mer.

- Kundene benytter Opera Mini systematisk for å flytte brukerne over på mobil web - Vi har lansert Opera Mini som systemspesifikk applikasjon på en Brew-basert mobil for Tata i India. Her laster de ned 30 megabytes i snitt per måned. Her er det ikke så mange som er PC-brukere, men mange har mobiltelefon. Og Opera Mini kan kjøres selv på 1-kroners mobiler, sier Krogh.

Han tror på massiv bruk av Opera Mini i land hvor mobilbruken er stor.

Intektene til Opera Software fra Opera Mini på bedriftssiden kommer fra tilretteleggelsen av tjenesten, samt at selskapet får betalt per aktiv bruker av tjenesten.

I mars i år hadde Opera Mini 44 millioner registrerte brukere, hvorav 11,9 bruker programvaren og tjenesten regelmessig. Veksten i antallet brukere har vært på 26 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Veksten i antallet sidevisninger den samme perioden har ifølge Krogh værtpå 57 prosent. Antallet sidevisninger i mars var på 2,4 milliarder.

Krogh mener at man etter et forsiktig estimat ligger an til 30 milliarder sidevisninger i år.

Siden mange av sidene inneholder lenker til bilder, stilsett og skripts, betyr en sidevisning i snitt 75 forespørsler mot eksterne webservere.

- Dette blir omtrent 2250 millarder request i året, noe blir mer en 70.000 request per sekund, sier Krogh.

Hvordan Opera Mini presenterer sidene, avgjøres på servernivå.

- Det er samme kjerneteknologi på Opera Mini-serverne som i den vanlige utgaven av Opera, sier Krogh, men forteller at Opera Mini likevel har noen begrensninger, blant annet når det gjelder interaktive sider.

- Vi forsøker å hurtigspole gjennom events på sidene, for senere lasting av elementer også videre. Vi forsøker også støtter XMLHTTPRequest, sier Krogh. XMLHTTPRequest er en teknikk for asynkron lasting av data og oppdatering av innholdet på sidene, også etter at de er blitt lastet.

- Men Opera Mini har begrenset mulighet til å hente data i ettertid på grunn av brukerevents, avslutter Krogh.

    Les også:

Til toppen