- Opera mini gir rimeligere mobilsurf

Produktsjef Oleg Tukh i Opera har et enkelt råd for å kutte i mobilregningen uten å surfe mindre.

- Opera mini gir rimeligere mobilsurf

Produktsjef Oleg Tukh i Opera har et enkelt råd for å kutte i mobilregningen uten å surfe mindre.

Den Java-baserte nettleseren Opera mini for mobiltelefoner har blitt et sentralt produkt for det norske IT-selskapet Opera Software. Det er grunnlaget for selskapets visjon om å levere «den beste Internett-opplevelsen på enhver enhet», og det har i dag 18 millioner brukere over hele verden. I desember 2008 ble Opera mini brukt til å gjengi 6,4 milliarder sidevisninger, fire ganger som mange som i desember 2007.

Veksten har vært spesielt stor i Russland og Øst-Europa der mange har eldre og rimeligere mobiltelefoner. Så fremt man har Java, kan man ty til Opera mini for å benytte seg av internettjenester.

I mettede markeder som Norge er det et annet forhold som gjør Opera mini populær. Produktsjef Oleg Tukh i Opera forklarer det slik:

– Vi klarer å komprimere 90 prosent av datamengden. Mobilbrukere gidder ikke å vente to minutter før de kan få lest nyhetene på mobilen. Det må skje raskt. På grunn av vår komprimeringsteknologi får man raskt tilgang til nettet. Det merkes også på regningen.

Han mener Opera mini kan redusere regningen for mobilt Internett med rundt 20 prosent, sammenliknet med nettleserne som følger med dagens mobiler.

Produktsjef Oleg Tukh vil ikke kommentere hvorvidt Opera prøver å få Opera mini som alternativ på Apple iPhone.
Produktsjef Oleg Tukh vil ikke kommentere hvorvidt Opera prøver å få Opera mini som alternativ på Apple iPhone.

Opera mini kan lastes ned til en lang rekke mobiltelefoner fra Nokia, Siemens, Sony Ericsson og Motorola, men ikke til Apples populære iPhone.

Apple har blitt kritisert for diktatorisk kontroll over hva man får og ikke får lov til å gjøre med iPhone. Selskapet følger sine egne retningslinjer og ser foreløpig ikke ut til å ønske konkurranse fra Opera til sin egen Safari, trass i tegn på voksende press fra iPhone-entusiaster som ser hvordan Operas nettleser kunne bedret brukeropplevelsen. (Se for eksempel Gi meg Opera Mini på iPhone.)

Oleg Tukh vil ikke kommentere et spørsmål fra digi.no om hvorvidt Opera jobber for å få Apple til å tillate Opera mini på iPhone.

Opera Software satser først og fremst på mobilmarkedet, men henter også inn en betydelig omsetning fra PC-markedet. I tillegg ser de for seg et voksende marked på andre enheter som kobles til nett som tv, spill-konsoller og mediespillere.

Fortsatt er det bare to milliarder av verdens befolkning som har tilgang til nettet. Her ser Opera et enormt potensial.

Opera har i dag over 600 ansatte og 11 kontorer globalt, og er blant de få IT-selskaper som fortsetter å ansette flere medarbeidere til tross for finanskrisen.

Selskapet har publisert brukerstatistikk for Opera mini på denne siden: State of the Mobile Web, December 2008 and 2008 Year-in-Review. Her går det fram at Opera mini hadde 6,4 milliarder sidevisninger i desember 2008. fordelt på 17,8 millioner brukere.

    Les også:

Til toppen