FORBRUKERTEKNOLOGI

Opera Mini i ny drakt

Helt ny nettleser klar til iPhone og iPad.

26. juni 2014 - 13:21

Opera Software har nettopp lansert versjon 8 av Opera Mini til iOS, og la det være sagt med én gang: Nettleseren aldri har tatt seg bedre ut.

Last ned her.

Ideen om en mobilnettleser som kan spare deg for tid og penger ved å komprimere vekk opptil 90 prosent av datatrafikken – og produktets navn – er beholdt.

Ellers snakker vi om en fullstendig overhaling. Dette er den største endringen for Opera Mini noensinne.

Navnet skjemmer ingen, men det er ikke mye «mini-takter» over nyutgivelsen. Det er en fullblods nettleser som også kan tolke kode på klienten, ikke bare i Operas serverpark som tidligere. Dermed kan en også undres over hvorfor de beholder Mini-navnet.

Alt-i-ett

Det er tre ulike modus. Mini gir størst datakompresjon. Så kommer Turbo, også den komprimerer datatrafikken, men i mindre grad og med bedre kompabilitet med websider. Endelig er det også mulig å surfe på vanlig måte.

Borte er det nesten sørgelig utdaterte, mørke brukergrensesnittet fra før. Design og formspråk er nå tilpasset Jonathan Ives visjoner som Apple innførte med iOS 7. Det visuelle inkludert animasjoner ser rett og slett lekkert ut.

Skulle det friste med ny drakt er det også mulig å bytte grafiske tema i nye Opera Mini 8.

Det er ikke bare på overflaten nettleseren er ny. Opera har riktignok overlatt å lage webmotor til andre. På iOS er de som kjent prisgitt Apples WebKit. Samtidig har det frigitt utviklerressurser til å konsentrere seg om å skape egen funksjonalitet rundt.

En egen QR-leser er nå innebygget i nettleseren, for eksempel. Hurtigmenyen Speed Dial er på plass og det er også Discover-funksjonen som byr på webinnhold og nyheter etter hva slags kategorier du er interessert i.

Ellers er det en rekke fiffige små forbedringer, som en overraskende nyttig skyvelinje eller «joystick-styring» av markøren når du skal redigere i URL-adressefeltet.

Operas toppsjef Lars Boilesen har tidligere varslet at denne nye utgaven skal konkurrere med Apples Safari, og alt tyder på at han har ordene sine i behold.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.