- Opera Mini ville vært perfekt på iPhone

Opera har jobbet med en Opera Mini for iPhone, bekrefter Chief Development Officer Christen Krogh.

Chief Development Officer i Opera Software, Christen Krogh, bekrefter at de har jobbet med en Opera Mini for iPhone.
Chief Development Officer i Opera Software, Christen Krogh, bekrefter at de har jobbet med en Opera Mini for iPhone.

Opera har jobbet med en Opera Mini for iPhone, bekrefter Chief Development Officer Christen Krogh.

Norske Opera Software er en utfordrer i det konkurranseutsatte internasjonale nettlesermarkedet.

I et intervju med New York Times, som ble publisert tidligere denne uken, fortalte Opera-sjef Jon von Tetzchner at de har laget en Opera Mini-utgave for iPhone, men at Apple ikke lar dem distribuere den til iPhone.

Opera vil ikke kommentere denne uttalelsen spesielt, men i et intervju med digi.no forteller selskapets Chief Development Officer, Christen Krogh, litt om hva de faktisk har gjort i forhold til iPhone.

- Det har vært aktivitet for å jobbe teknisk sett med å undersøke mulighetene for å få noe Opera Mini-lignende på iPhone, sier Krogh.

Dette bør ikke være overaskende for noen. Det ligger i Operas filosofi å lage nettlesere som fungerer og som er tilgjengelige på alle plattformer, enten det er PC-er, mobiler eller andre enheter med brukergrensesnitt og internettforbindelse.

Problemet deres i denne saken, er at Apple har lagt strenge restriksjoner på hva de tillater av applikasjoner på iPhone. Begrunnelsene er delvis til for å kvalitetssikre programmene, men programmer avvises også hvis det er snakk om konkurrerende eller potensielt konkurrerende produkter.

BetaNews har rapportert om to tilfeller der Apple har stengt konkurrenter ute, og henvist til at de «dupliserte» funksjonalitet som allerede var på plass i iPhone.

Det er ikke sikkert, men det er grunn til å tro at Opera vil møte eller har møtt denne problemstillingen. Opera Mobile er definitivt en konkurrerende nettleser som kan sies å «duplisere» funksjonen i Safari-nettleseren.

Hvorvidt dette er tilfellet også med Opera Mini kan diskuteres, men slike diskusjoner er Apple ikke kjent for å være med på. Utover å sende bugrapporter til utviklerne, er det lite informasjon å hente om hvorfor en applikasjon blir holdt ute fra iPhone.

Har dere hatt kontakt med Apple om dette?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Krogh.

Han synes ikke denne situasjonen er sammenlignbar med konflikten mellom Internet Explorer og Netscape.

- iPhone er en vertikal løsning basert på maskinvare, operativsystem, programvareplattform hvor Apple eier alt. Det var ikke tilfelle med Windows. Microsoft ble dømt for å misbruke sin distribusjonsmakt, sier Krogh.

Windows var i praksis et monopol, og det er ikke iPhone.

- iPhone har vært den beste enkeltstående markedsføreren av Opera så lenge jeg har vært her, sier Krogh.

De er på mange måter en nyttig «fiende», fordi det tvinger Operas kunder til å levere en konkurransedyktig nettleser på sine produkter.

- Vi hadde dårlig råd i gamle dager, og derfor ble det en applikasjon som tok liten plass. Vi måtte tenke smart, og vi kunne ikke ansette massevis av utviklere til å teste ut koden, sier Krogh.

Slik forklarer han Operas suksess på mobiltelefoner, og muligheten for å enkelt tilpasse den til nye plattformer.

Opera Mini er en litt annerledes løsning. Det er en liten lokal applikasjon som i stor grad setter ut mye av jobben til serverparken hos Opera Software.

Dette gjør det mulig å kjøre nettleseren på enkle mobiltelefoner, og det gir en kraftig reduksjon i datamengden som må overføres over mobile bredbånd.

Selv om en iPhone har relativt kraftig prosessor, er behovet for Opera Mini tilstede også på den. Selv om Safari for iPhone har gode muligheter for å vise hele nettsider, så gjør den ingenting med den overførte datamengden. Det kan fort bli veldig dyrt for de som bruker den til datasurfing i utlandet.

- Opera Mini er perfekt for alle plattformer der forholdet mellom ytelse og trafikk er viktig. En stor enhet med flott skjerm vil også ha god bruk for en appliasjon som Opera Mini, sier Krogh.

De fleste som bruker Opera Mini kjører den som en Java-applikasjon, noe som Apple ikke er så begeistret for i forhold til iPhone. Det setter imidlertid ingen stopper for Opera Software.

- Opera Mini er ikke nødvendigivis laget i Java. Vi har to versjoner, en C++ applikasjon og en Java-versjon, sier Krogh.

Han forklarer at Opera Mini er en enkel applikasjon å flytte over på nye plattformer, og det er heller ikke noe teknisk problem å kjøre den «vanlige» nettleseren Opera Mobile på iPhone.

- Vi vet at vi kan få Opera Mobile, eller Opera Devices, til å kjøre på en plattform som er tilsvarende den. Den plattformen er mer enn rik nok til å kjøre en slik applikasjon, sier Krogh.

På spørsmål om hva Opera synes om Apples applikasjonsbegrensninger på iPhone, er svaret moderat, men klart.

- Vi tror Apple ville tjent på å være litt åpnere, sier Krogh.

    Les også:

Til toppen