TELEKOM

Opera rett i tastaturet

Billig-boks gir nettleser og internett til ordinære TV-apparater.

Alt du trenger for å surfe i et tastatur: Webbox måler 14 x 25 centimeter og kobles til TV med standard RCA-kabler.
Alt du trenger for å surfe i et tastatur: Webbox måler 14 x 25 centimeter og kobles til TV med standard RCA-kabler.
14. feb. 2011 - 11:30

Telegiganten Vodafone har laget et produkt som skal gi internett til bredbåndsløse. De har rett og slett skrelt fra hverandre en mobiltelefon, og nedfelt de relevante delene i et tastatur.

Tastaturet inneholder alt du trenger for å komme deg på nett; forbindelse mot mobilnett, lagringsplass og nettleser fra norske Opera Software.

Opera har levert nettleser til en mengde ulike enheter tidligere, blant annet er de integrert i TV-apparater, smartbokser og spillkonsoller som Wii fra Nintentdo. Men det er altså første gang den norske teknologien blir å finne i et tastatur.

Webbox, som produktet heter, kobles til tv-skjermen via medfølgende kabler. Ingen installasjon skal være nødvendig for å kunne surfe.

Boksen vises frem under World Mobile Congress i Barcelona i disse dager, og lanseres i Sør-Afrika allerede neste uke. Deretter er planen å utvide til en rekke andre afrikanske land, samt India og Tyrkia.

- Produktet er først og fremst tiltenkt utviklingsland og -markeder. Det baserer seg på ideen om at mange har TV, selv om de ikke har internettforbindelse. Vodafone er en av verdens største mobiloperatører, og på denne måten ønsker de å få flest mulig nye kunder, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Opera Software til digi.no.

Inngangsprisen er forholdsvis lav. Ifølge Vodafone skal Webbox koste 749 sør-afrikanske rand, som tilsvarer 600 norske kroner. Det inkluderer tastaturet, 2 gigabyte SD-kort for lagringsplass og 100 megabyte mobiltrafikk. Egne tilpassende abonnement skal komme senere.

Det er Opera Mini versjon 5.1 som har fått plass i tastaturet. Den norske teknologien komprimerer datatrafikken opptil 90 prosent, og skal slik gi en brukbar surfeopplevelse også på tregere mobilnett. Produktet oppgis å støtte Edge og 2.5G mobilnett.

Foruten surfeopplevelsen har Webbox også en egen SMS- og e-postapplikasjon, søk- og ulike medietjenester. Det er funnet plass både til FM-radio, bildegalleri og en musikkavspiller i produktet.

Mini-nettleseren er Opera Softwares mest populære produkt. Rundt halvparten av selskapets over 160 millioner brukere benytter denne versjonen av nettleseren.

- Internettbefolkningen vokser fort i mange utviklingsland og vi kaprer mange av disse brukerne ved hjelp av Opera Mini, sier Tor Odland.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.