Opera røper hemmelig avtale

Gir teknologi til en ny nettleser. En konkurrent?

Opera røper hemmelig avtale
Opera-teknologi styrker en ny nettleser som russiske Yandex lanserer i dag. Logoen til produktet fra Yandex er ennå ikke avduket. Bilde: Fotofikling

For snart to uker siden varslet Opera Software at de hadde inngått avtale med «et stort programvareselskap» om å lisensiere bort teknologi.

Et hemmelighetsfullt Opera ville den gangen ikke si hvem dette var snakk om, men i en kort børsmelding mandag røper de hvem. Det er russiske Yandex.

Yandex og Opera har fra før et langt samarbeid der Opera Software får betalt for å drive trafikk fra sine nettlesere til den russiske søkemotoren.

Men nå skal Yandex lansere sin egen nettleser. Det skjer klokken 15.00 mandag norsk tid, viser det seg.

Chrome møter Opera

Produktet er basert på nettleser-motoren WebKit og brukergrensesnittet er basert på åpen kildekode-prosjektet Chromium, ifølge en pressemelding.

Her fremgår det at Operas Turbo-teknologi for komprimert og raskere surfing over tregere linjer er integrert i den nye nettleseren. Det er også sikkerhetsløsning fra det russiske IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs. Adobe Flash og PDF-leser er også innfelt.

- Raskere, enklere , tryggere

- Cloud-basert surfing er neste generasjon-svaret på utfordringene med det moderne internett. For å gjøre opplevelsen raskere, enklere og sikrere for alle, har vi utviklet en sky-basert nettleser som integrerer de beste av produktene og tjenestene våre og er åpen for andre webutviklere, sier Yandex-toppsjef Arkady Volozh i meldingen.

Selskapet kommer nå også med sin egen Android-baserte app-butikk.

Yandex har tidligere distribuert markedstilpassede utgaver av Opera, Internet Explorer, Firefox og Chrome, men ønsker nå altså å utgi sin helt egen nettleser.

Den kommer i utgaver til Windows og Mac. Nettleseren vil senere i dag kunne lastes ned fra browser.yandex.ru og browser.yandex.com.

I praksis betyr dette at Opera Software nå har inngått en avtale hvor de bidrar med teknologi i en konkurrerende nettleser. Det er interessant på flere måter.

Samarbeidet kan bli utvidet

Den første funksjonen Yandex lanserer med lisensiert Opera-teknologi er Turbo, sier Opera Software-topp Lars Boilesen til digi.no. Han hinter til at det kan bli mer.

- Det kan bli andre ting, men jeg kan ikke gi detaljer om dette nå, sier Boilesen.

Opera-topp Lars Boilesen ville heller samarbeide med Yandex enn å få enda en brysom konkurrent.
Opera-topp Lars Boilesen ville heller samarbeide med Yandex enn å få enda en brysom konkurrent. Bilde: Marius Jørgenrud

Yandex er den største internett-aktøren i Russland, med markedsandeler som langt overgår Google. Det gjelder både innen søk og for eksempel eposttjenester. Opera-sjefen sier han ikke er overrasket over at de nå lanserer egen nettleser.

- Det er naturlig for oss å samarbeide med store aktører som Yandex og dele teknologi i stedet for å konkurrere med dem.

Boilesen er ikke redd for at lisensavtalen med Yandex vil kannibalisere deres egen markedsandel i Russland.

- Den gode nyheten er at Yandex ikke blir en konkurrent, slik Google, Microsoft eller Apple er. Hvis nettleseren til Yandex blir en suksess så tjener også vi på det. Russland er et superviktig marked for oss, sier han til digi.no.

    Les også: