Opera saksøker eks-ansatt

Krever 20 millioner i erstatning.

Opera saksøker eks-ansatt
En kamp mellom Opera Software og amerikanske Firefox kan koste designeren Trond Werner Hansen dyrt, skriver DN. Bilde: Marius Jørgenrud

Opera Software går til søksmål mot den norske musikeren og produktdesigneren Trond Werner Hansen (36), skriver Dagens Næringsliv.

Nå krever de 20 millioner kroner i erstatning, fra mannen som fra 1999 og i mange år fremover var engasjert som designer i teknologiselskapet.

Alarmen gikk hos Opera da Hansen ifjor sommer presenterte forslag til designforbedringer i Firefox for Mozilla. Ifølge DN mener selskapet at nordmannen har tatt med seg forretningshemmeligheter og delt dem med konkurrenten.

Den omstridte presentasjonen er delt på internett, trolig er det dette videoopptaket det strides om, med ideer til tilsynelatende mindre designendringer.

– Jeg har brukt nærmere 7 år på å forenkle Opera, men jeg lyktes egentlig ikke. Det er en vanskelig oppgave, forklarer Hansen i opptaket.

Sentral oppfinner

Norske Alexander Limi, som er ansvarlig for brukergrensesnitt i Mozilla, berømmer i det samme opptaket Hansen for å stått bak en rekke innovasjoner for Opera opp gjennom årene. Det var Hansen som blant annet oppfant søkeboksen i nettleseren – kilden til alle Mozillas inntekter, samt hurtigmenyen kjent som «speed dial», forklarer han.

Trond Werner Hansen opplever det som «trist og uforståelig» at hans tidligere arbeidsgiver går til søksmål. Han mener han ikke har gjort noe galt.

– Da jeg sluttet i Opera, følte jeg ikke at mine ideer bar frukter, og det varslet jeg også ledelsen om. Jeg er en veldig kreativ person, og jeg opplever at mine ideer hadde verdi. Jeg ville gjerne at mine ideer skulle nå frem til brukerne, sier Hansen til Dagens Næringsliv.

Opera Software, representert ved advokat Ole E. Tokvam i Bing Hodneland, ønsker ikke å gå nærmere inn på bakgrunnen for kravet eller størrelsen på erstatningssummen de krever.

– Da dette er en rettstvist som skal behandles for domstolene, ønsker ikke Opera Software ASA av respekt for rettens behandling å gå inn på detaljer knyttet til bakgrunn eller partenes standpunkter, opplyser Tokvam i en epostmelding til digi.no.

Saken skal etter planen opp for behandling i Oslo tingrett fra 22. august.

    Les også:

Les mer om: