UTVIKLING

Opera seirer i Googles JavaScript-test

Ingen nettlesere støtter standarden bedre.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mars 2010 - 10:02

Det har vært mye fokus på JavaScript-ytelsen i nettlesere de siste årene. Dette har ført til at de nyeste utgavene av nettlesere kan kjøre slik kode svært mye raskere enn for få år siden.

Men det hjelper lite å kunne kjøre koden raskt dersom den ikke samtidig kjøres på riktig måte.

Nå har Google kommet med en løsning som gjør det mulig å teste og sammenligne i hvor stor grad nettlesernes JavaScript-motor er i overensstemmelse med ECMAScript 3rd edition, som JavaScript er basert på. Testløsningen er tilgjengelig her og bygger på Sputnik, en testpakke som Google lanserte i fjor sommer.

Googles Christian Plesner Hansen skriver i dette blogginnlegget om en sammenligning av testresultatene til de nyeste utgavene av de fem mest brukte nettleserne. Forskjellene er store.

Best ut kommer Opera Softwares helt nye Opera 10.50. Den feiler i 78 av testene. Deretter følger Safari 4 med 159 feil, Chrome 4 med 218 feil, Firefox 3.6 med 259 feil og Internet Explorer med 463 feil.

Hansen har laget et diagram hvor nettleserne som gjør det best, plasseres nærmest midten. Men i tillegg blir nettleserne plassert nærmere hverandre dersom de feiler i de samme testene, enn dersom de feiler i helt forskjellige tester.

Diagrammet viser derfor at Internet Explorer ikke bare feiler i flest tester, men også i helt andre tester enn de øvrige. Dette gjør at situasjonen enda vanskeligere for utviklere som skal lage webapplikasjoner som fungerer på tvers av alle nettleserne.

Diagrammet viser resultatene til ulike nettlesere i Googles Sputnik-test i mars 2010. De beste resultatene gir en plassering nærmest midten. <i>Bilde: Google</i>
Diagrammet viser resultatene til ulike nettlesere i Googles Sputnik-test i mars 2010. De beste resultatene gir en plassering nærmest midten. Bilde: Google

Hansen legger dog til at det i enkelte tilfeller er skiller mellom hvordan enkelte funksjoner og egenskaper er definert i spesifikasjonen og hvordan de brukes i praksis på weben. Deler av denne uoverensstemmelsen har blitt redusert med ECMAScript 5, som ble ratifisert i desember i fjor.

Google er nå i ferd med å oppdatere Sputnik for å inkludere disse endringene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.