Opera selges til Kina for over 10 milliarder

Spenning helt til det siste. Nå bekreftes det at budgiver sikret seg over 90 prosent av aksjene.

Opera selges til Kina for over 10 milliarder

Det kinesiske investeringsselskapet (konsortiet) Golden Brick Silk Road har oppnådd aksept for 90,6 prosent av aksjene med sitt bud på Opera Software. Det fremgår av en børsmelding onsdag morgen.

Dermed skal det bare være reguleringsmyndighetene i Kina og USA som eventuelt kan velte planene.

Spenningen steg fram mot stengetid for Oslo Børs i går. Én time før hadde budgiver fått aksepter tilsvarende 89 prosent av aksjene i det norske nettleserselskapet, som har nærmere 350 millioner brukere.

Kravet fra budgiver var aksept fra minst 90 prosent innen klokken 16.30. Investorene hadde etter flere utsettelser satt en endelig frist for budet på 71 kroner aksjen, som priser Opera til 10,5 milliarder kroner.

En sentral kilde i Opera Software sier til digi.no at de ansatte er usikre på hva et eventuelt oppkjøp vil bety. Vedkommende opplyser videre at de ansatte forventer at det vil bli avholdt et allmøte i løpet av dagen som vil kaste mer lys over situasjonen for arbeidstakerne i det norske softwareselskapet.

En av Operas største aksjonærer, Ludvig Lorentzen AS, holdt kortene lenge til brystet, men mandag denne uken ble det klart at også de hadde gitt aksept for salg av 11 millioner aksjer, tilsvarende 7,5 prosent av selskapet.

Varslet masseoppsigelser

Det var i februar det ble kjent at de to Beijing-baserte internettselskapene Kunlun og Qihoo, støttet av investeringsfondene Golden Brick og Yonglian, la inn bud på Opera.

En sentral skikkelse er mangemilliardær Zhou Yahui (39) som grunnla og nå er president og styreformann i Kunlun Tech Co Ltd.

Zhou sa tidlig i prosessen i et intervju med Forbes at planene er å kvitte seg med mer enn hver tredje av Operas rundt 1.600 ansatte. Det skulle tilsi at mer enn 530 Opera-ansatte nå risikerer å miste jobbene sine.

Et eventuelt salg må godkjennes av amerikanske og kinesiske myndigheter.