Opera sendte 90 på døren

Slaktet kjerneavdelingen. Mange veteraner er ute.

Opera sendte 90 på døren
Hele Core-avdelingen er lagt ned, som følge av at Opera ikke lenger skal lage webmotoren sin selv. Minst 90 ansatte mistet jobbene sine, mange av dem veteraner. Bilde:

Allerede i fjor høst valgte Opera Software å legge ned «Core Technology», en avdeling som besto av rundt 100 utviklere.

Nå er de fleste mange av disse ute.

Clarification from digi.no (especially for our english speaking readers, many read this story via Google Translate): The Core Technology division is gone. We hear many of the developers who used to work there have been moved to other divisions, mainly mobile and desktop. Others have taken severence packages. As for how many original Core devs left Opera, we don't know.

digi.no kan i dag skrive om den største og mest dramatiske nedbemanningen i selskapets 18-årige historie.

De ble ofret for strategivalget om å dumpe kjerneteknologien, med Operas egenutviklede webmotor Presto og JavaScript-tolkeren Carakan, som først ble kjent i forrige uke.

Sluttpakker

En stor kontingent tok sluttpakke før jul, deriblant veteraner som Yngve Pettersen, André Schultz og Lasse Magnussen. Dette var de tre første utviklerne som ble ansatt i selskapet på 1990-tallet, etter gründerne Geir Ivarsøy og Jon Stephenson von Tetzchner.

Det hører med til historien at en god slump gamle Core-utviklere er flyttet over til andre avdelinger, og da snakker vi primært om mobile enheter og desktop.

Ytterligere mellom 50 og 70 ansatte tok sluttpakker i januar 2013, etter ønske fra arbeidsgiver, forteller en kilde til digi.no.

Helt i det stille er drøyt 90 stillinger fjernet. Dette er gitt minimal oppmerksom utad fra selskapet. Alt som står om dette i siste kvartalrapport er en linje om at de har redusert staben fra 931 til 840 ansatte.

Teknologiskifte

På forretningsreise i India gir HR-direktør Tove Selnes en bekreftelse på nedbemanningens omfang.

– Denne omorganiseringen har blitt løst i samarbeid med den enkelte. Vi har kommet til enighet med cirka 90 personer, både i utviklings- og ikke utviklingsrelaterte avdelinger, skriver Selnes til digi.no.

Hun hevder at teknologiskiftet Opera har gått igjennom har gjort det mulig for dem å sette flere folk inn på utviklingen av de enkelte produktene, enn før.

– Vår overgang til WebKit og det å bidra inn til et slikt prosjekt, gjør at det er mulig for Opera å ha flere folk på selve utviklingen av sluttproduktene enn vi har hatt noen sinne, fortsetter HR-direktøren.

Mister flinke folk

Om de nesten hundre ansatte som ble overflødige, sier Selnes følgende:

– Dette er flinke folk som vi er sikre på kan bidra andre steder i IT-bransjen. Både i Norge men også i de andre landene der Opera er representert. I Opera har vi tradisjon for å ta godt vare på hverandre. Det gjelder også ved omorganisering, påpeker Tove Selnes.

De siste par årene har en lang, lang rekke kjente ansikter valgt å slutte i Opera Software. Både direktører, eks-toppsjef og medgründer Jon S. von Tetzchner og nå sist kjerneutviklere. Tetzchner har også solgt seg kraftig ned, og har ikke lenger nok aksjer til å blokkere et eventuelt oppkjøp av virksomheten.

Ansetter enda flere

Opera Software gjør som mange andre IT-selskaper før dem. Nedbemanning følges av rekruttering. Man trykker på gasspedalen samtidig som bremsen.

Derfor skal Opera Software også ansette en god del i tiden framover. Det røper toppsjef Lars Boilesen i et annet intervju med digi.no: – Bittersøtt.

Gass gir de også med oppkjøpet av konkurrenten Skyfire, som Opera varslet at de skal kjøpe for opptil 155 millioner dollar. Avhengig av earnout kan prislappen bli på nærmere 860 millioner kroner.

Nettleserfirmaet som i fjor, for første gang i historien, omsatte for over én milliard kroner, vil ganske sikkert være tilbake med minst like mange ansatte som før nedbemanningen. Det vil skje allerede i løpet av 2013, ifølge ham.

    Les også:

Les mer om: