Opera-sjef oppfordrer til bedre Internet Explorer

Microsofts utviklere oppfordres til å gi Internet Explorer 7.0 langt bedre støtte for webstandarder.

Microsofts utviklere oppfordres til å gi Internet Explorer 7.0 langt bedre støtte for webstandarder.

Microsoft skal til sommeren komme med en betautgave av Internet Explorer 7.0, den første virkelige oppgraderingen av selskapets nettleser på fire år.

Microsoft har ikke sagt mye om hva den nye utgaven vil bringen med seg, men kilder nær selskapet hevder at bedre støtte for webstandarder som stilsett (CSS) er noe som i det minste vurderes.

I et leserinnleggi News.com i går, kommer Håkon Wium Lie, mannen som fant opp CSS og som nå er teknisk sjef hos den norske nettleserprodusenten Opera, med en utfordring til Microsoft og selskapets utviklere.

"Microsoft har nå sjansen til å frelse seg selv med hensyn til interoperabilitet på weben", skriver Wium Lie.

Wium Lie oppfordrer Microsofts IE-utviklere, som han mener kjenner til webstandarder like godt som alle andre, til å ta seg tid til å gi Internet Explorer 7.0 skikkelig støtte for webstandarder.

Til utviklerne hos Microsoft kommer han med følgende oppfordring:

- Dere har vært i stand til å fikse IE tidligere, men deres ledere har ikke latt dere gjøre dette. Dere har nå en ny sjanse til å gjøre dette riktig - ikke kast den bort. Stå imot presset fra ledelsen om å levere før dere er ferdige - bruk den ekstra tiden som kreves. Når de sier at dere ikke kan endre måten sider blir vist på siden dette kan føre til at sider tolkes og vises feil, fortell dem om "quirks mode" og "strict mode", skriver Wium Lie.

Disse to modiene sier noe om hvordan nettlesere skal tolke websidene. Mens strict-modus gjør at websidene vises i henhold til de rene standardene, vil quirks-modus gjerne være mer moderat og kunne ta hensyn til feil bruk av blant annet HTML og CSS og likevel vise sidene på en lesbar måte. De fleste moderne nettlesere har støtte for begge disse modiene.

For å gjøre oppfordringen til Microsoft mer håndfast, vil Web Standards Project (WaSP) publisere en testpakke, Acid2, som nettlesere kan testes opp mot.

Wium Lie forteller at Acid2 vil aktivt ta i bruk egenskaper som webdesignere og -utviklere krever, inkludert fiksert posisjonering av elementer. Testpakken vil selvfølgelig også kunne brukes sammen med alle andre nettlesere, og Wium Lie ser ikke bort fra at den kan avsløre feil også i disse. Det er fortsatt mange som hevder at også Opera, som Wium Lie er med på å videreutvikle, er blant alle de nettleserne som ikke har full støtte for mange sentrale webstandarder.

Wium Lie understreker i innlegget i News.com at WaSPs tilstedeværelse vil garantere at Acid2 blir rettferdig for alle. Han beskriver gruppen som en grasrotbevegelse med en integritet som er ubestridt i webmiljøet.

Nøyaktig når Acid2 blir tilgjengelig for nedlasting, opplyses det ikke om. Men pakken vil etter hvert kunne lastes ned fra denne siden.

Som navnet innebærer, er ikke Acid2 den første testen av sitt slag. En tilsvarende "syretest" ble laget i 1997. Wium Lie mener at den opprinnelig testen den gang var medvirkende til å sørge interoperabilitet mellom CSS1-implementeringen i ulike nettlesere. Han skriver at eksistensen av testen ga nettleserleverandørene valget mellom å fikse sine implementasjoner eller å bli satt i forlegenhet.

- Selv Microsoft sikret at IE 6 besto syretesten. Som et resultat av testen, ble CSS anvendelig og har endret måten websider nå forfattes, skriver Wium Lie.

I innlegget referer Wium Lie til et brev han nylig har skrevet til Bill Gates angående interoperabilitet. Dette brevet er gjengitt her av The Register.

Til toppen