Opera skal støtte Googles offline-teknologi

Googles teknologi for å bruke webapplikasjoner uten nettilgang, får støtte for alle vanlige nettlesere.

Opera skal støtte Googles offline-teknologi

Googles teknologi for å bruke webapplikasjoner uten nettilgang, får støtte for alle vanlige nettlesere.

Mange tror at nettleserens rolle kommer til å bli langt viktigere i tiden framover. Da nettleserne kom, var oppgaven primært å vise enkle HTML-dokumenter og å la brukeren klikke lenkene i dokumentene for å komme til ny dokumenter.

Snart kan nettleseren i stor grad se ut til å kunne spille mye av den samme rollen som et operativsystem har til systemspesifikk programvare.

Webapplikasjoner, det vil si programvare som åpnes i nettleseren, blir stadig mer utbredt, men fortsatt mangler de fleste en del funksjonalitet før de kan konkurrere med programvare som kjøres lokalt på maskinen.

En ulempe med vanlige webapplikasjoner er at de ikke fungerer noe særlig dersom nettverksforbindelsen blir brutt. Men de siste årene har det blitt jobbet mye med teknologier som skal løse også dette.

Blant disse teknologiene er Google Gears, som denne uken skiftet navn til bare «Gears». Navneendringen begrunnes med at Google ikke ønsker at Gears bare skal anses som en teknologi fra Google, men mer som en måte som også Googles konkurrenter kan benytte for å skape en mer avansert webplattform.

Gears kan fortsatt bare brukes sammen med Internet Explorer og Firefox på Windows, Mac, Linux og Windows Mobile. Men snart kommer støtte for Safari og Firefox 3 på plass, og i går kunngjorde Opera Software at Gears også skal støttes av det norske selskapets nettlesere. Dermed vil Gears kunne brukes sammen med alle de viktigste nettleserne.

Jon von Tetzchner
Jon von Tetzchner

- Den kommende Opera Mobile 9.5 med Gears vil innvarsle en ny æra for weben på mobile enheter. Sammen vil disse produktene skape nye måter å bringe applikasjoner til live på mobile enheter, sier Jon von Tetzchner, administrerende direktør i Opera Software i en pressemelding. Gears-støtten skal også gjelde desktop-utgavene av Opera.

Ifølge Chris Prince, programvareutvikler i Google, skal Gears fortsatt være et prosjekt fullstendig basert på åpen kildekode. Det loves fortsatt sterk støtte for webstandarder og samarbeid med organisasjoner som W3C og WHATWG.

Blant de mest kjente nettlestene som har tatt i bruk Gears, finner man MySpace. De bruker det originale database-API-et med fulltekstsøk i Gears, som sammen med en database på klientsiden skal gi raskere og enklere søke- og sorteringsfunksjonalitet.

Til toppen