Opera søker plass i App Store

Sender nettleseren inn i løvens hule. Blir den godkjent eller avvist av Apple?

Opera søker plass i App Store
Bilde: Opera Software

Opera Software er klare for å måle krefter med Apple på Apples hjemmebane. Den norske nettleseren sender nå søknad om opptak til App Store.

Opera Mini 5 har allerede femti millioner brukere verdens over. Blir produktet godkjent for App Store er potensialet like stort, med rundt femti millioner iPhone-brukere.

- Jeg kan bekrefte at vi sender inn søknaden i dag. Det blir spennende å se hva Apple kommer tilbake med, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Opera Software.

Dermed ligger avgjørelsen hos Steve Jobs og Apple. Skal de godkjenne en konkurrerende og i manges øyne bedre nettleser enn den de selv tilbyr iPhone-brukere?

Eller blir svaret nei?

- Positivt tilskudd

- Vi har tro på at Apple kommer til å se Opera Mini som et positivt tilskudd til App Store. Vi mener den tilfører iPhone noe som den ikke har i dag. Og da særlig på fart. Vi har sagt at vår nettleser er opptil seks ganger raskere enn Safari til iPhone, sier Odland.

Det er en ferdig versjon av Opera Mini 5 som er sendt inn for gjennomgang av Apples teknikere.

Hvis den godkjennes, så er i hvert fall prisen klar:

- Nedlastingen av Opera Mini til iPhone blir gratis. Så jobber vi med ulike måter å tjene penger på dette, men det vil vi komme tilbake til, sier Operas kommunikasjonssjef.

Godkjenningsprosessen har fått mye kritikk, blant annet for å være lite gjennomsiktig. I henhold til Apples egne regler trenger de ikke oppgi noen som helst grunn for å avvise programmer.

Hvor lang tid Apple vil bruke for å avgjøre søknaden er uvisst. Heller ikke Opera Software vet det, selv om Apple ved en anledning tok kontakt med det norske teknologiselskapet.

- Vi vet ikke hvor lang tid det tar. Det kan være fra dager til uker eller måneder, sier Odland.

Han ønsker ikke å kommentere prosessen med at Apple faktisk selv ringte det norske nettleserselskapet da de fikk høre om planene.

Apple har tidligere avvist en rekke programmer, blant annet hvis de kopierer funksjonalitet fra allerede eksisterende Apple-funksjoner. Andre typiske grunner for å nektes innpass i App Store har vært bruk av Apple-interne programmeringsgrensesnitt, men også kodefeil.

Opera Software mener de har fulgt alle Apples retningslinjer, og forventer at deres nettleser vil gå gjennom kontrollen.

- Opera Mini er litt annerledes enn andre nettlesere, ved at den benytter prosessering på serversiden. Sånn sett mener vi at vi er innenfor regelverket til Apple, har teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software tidligere sagt til digi.no.

Se selv

Opera har for anledningen lagt ut en demovideo av Opera Mini til iPhone på Youtube.

    Les også: