FORBRUKERTEKNOLOGI

Opera til Android er klar

Nettleseren er utstyrt med flere nye funksjoner.

«Discover»-funksjonen i nye Opera for Android er det beste som har skjedd nettlesere siden «tilbake»-knappen, hevder direktør for nettleserutvikling i Opera Software, Rikard Gillemyr
«Discover»-funksjonen i nye Opera for Android er det beste som har skjedd nettlesere siden «tilbake»-knappen, hevder direktør for nettleserutvikling i Opera Software, Rikard Gillemyr Bilde: Marius Jørgenrud
21. mai 2013 - 09:29

Opera for Android ble tirsdag morgen lansert i endelig versjon, og er nå fritt tilgjengelig for nedlasting via Google Play.

Svært mye er nytt i nettleseren. Ikke minst gjelder det innmaten etter overgangen fra selskapets egenutviklede renderingsmotor til Chromium-prosjektet og WebKit.

Det er også et par nyheter sammenlignet med beta-versjonen som kom tidlig i mars. Se omtalen fra vårt besøk hos Opera Software den gangen.

Navigasjonsfeltet kan du eksempelvis plassere i topp eller bunn av skjermen etter hva som måtte føles mest riktig, et kjærkomment valg for mobilbrukere skulle vi tro.

Fullskjermmodus og en funksjon kalt «text reflow» er også på plass. Sistnevnte sørger for reformatering av tekstinnhold når du zoomer inn eller ut.

Opera for Android støtter blant annet faner, «off-road»-modus for surfing på tregere mobilnett og den nye «discover»-funksjonen - der du kan meske deg i en strøm av nyheter basert på hvilke kategorier du er interessert i.
Opera for Android støtter blant annet faner, «off-road»-modus for surfing på tregere mobilnett og den nye «discover»-funksjonen - der du kan meske deg i en strøm av nyheter basert på hvilke kategorier du er interessert i.

Blink kommer

Dette er altså den første nettleseren fra Opera som er basert på WebKit, eller rettere sagt Googles Chromium-prosjekt (versjon 26). Opera vil senere gå over til Googles fork av WebKit døpt Blink, som allerede er del av Chromium versjon 28.

Opera kunne ikke på spørsmål fra digi.no avsløre når Blink er på plass.

Android har blitt en viktig satsing for det norske nettleserfirmaet. Plattformen sto for hele 53,4 millioner av deres 250 millioner mobile brukere siste kvartal, en vekst på formidable 161 prosent siste år.

Faktisk regner Opera Software med at de har 10 prosent markedsandel blant nettlesere til Android.

Også iOS-plattformen skal få ny nettleser fra Opera. Det er varslet nye versjoner som er tilpasset både iPhone og iPad. Disse må nødvendigvis være basert på WebKit-motoren, som er den eneste som Apple tillater på sine mobile enheter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.