Opera: Vår viktigste avtale, noensinne

Opera skal lage nettlesere for alle telefonene til verdens nest største mobilprodusent.

Opera skal lage nettlesere for alle telefonene til verdens nest største mobilprodusent.

Opera Softwares nettleser skal inn på alle Motorolas telefoner med nettleser. Det er konsekvensen av selskapets største og viktigste avtale så langt.

Opera har fått utvidet sin kontrakt med Motorola. Heretter skal de lage nettlesere for alle Motorolas operativsystemer, som inkluderer Linux, Windows Mobile, Symbian, BREW og Motorolas P2K.

Tidligere har de vært inne på Linux og Symbian, nå skal de ut på de telefonene Motorola selger mest av, særlig gjennom en versjon for Motorolas eget operativsystem, P2K.

– Nå er det volummarkedet vi skal over på, sier Rolf Assev, markedsdirektør i Opera.

Slik avtalen er presentert i melding til børsen, sies det bare at Operas nettleser skal gjøres klar for alle Motorolas telefoner, ikke at den faktisk skal tas i bruk.

– Motorola går tungt inn og vi forventer å være på alle Motorolas telefoner, sier Assev.

Ikke alle Motorolas telefoner har nettleser, men det blir stadig flere. Opera får betalt per telefon som selges, så volum er svært viktig. Motorola er verdens nest største produsent av mobiltelefoner, med 16 prosent markedsandel.

Totalt selges det rundt 800 millioner mobiltelefoner i året. Det betyr at Motorola totalt selger godt over 100 millioner telefoner.

Opera har samarbeidet med Motorola lenge, og denne avtalen har vært på vei en god stund. Opera har jobbet med en versjon for P2K i rundt ni måneder, opplyser Assev. Det er en del som gjenstår, men han kan ikke si hvor langt unna de er.

Opera har en uttalt målsetning om å få sin nettleser inn på 25 modeller som lanseres i år. Tilsynelatende ligger de nå godt etter dette skjemaet, men Assev mener de vil klare det.

– Vi har vel annonsert sju til ni telefoner så langt i år, men etter denne avtalen er jeg enda sikrere på at vi klarer 25 i år. Det er i tredje og gjerde kvartal de fleste kommer, sier han.

Assev sier det totalt er lansert 45 telefoner og PDA-er med Operas nettleser.

Til toppen