KOMMENTARER

Opera vinner uansett

Apple har alt å tape på å ikke godkjenne nettleseren til iPhone.

26. mars 2010 - 14:44

Femti millioner iPhone-brukere får i dag ikke lov til å bruke andre nettlesere enn Safari, eller et par varianter som bare er påbygg.

Slik er det fordi Apple har bestemt at ingen skal få lov til å tilby programmer som kopierer funksjoner de selv tilbyr på mobiltelefonen.

En kollega beskrev en gang App Store og økosystemet rundt iPhone som et hus. Her er det Apple som bestemmer. Enten følger du reglene, eller så er det bare å pelle seg vekk. Det er som en streng barneoppdragelse, mente han.

Noen av reglene er til fordel for kundene. Det er til å leve med at Apple luker vekk apps med kodefeil, og ennå bedre at de hindrer virus og skadevare.

Men når reglene brukes i et stakkarslig forsøk på å nekte konkurrenter tilgang til plattformen, er det på tide å si stopp.

Den som må oppdras er husfar selv. Diktatoren. Monopolisten. Og det er akkurat det Opera Software nå prøver å gjøre.

For tre dager siden sendte de nettleseren sin inn for godkjenning av Apple.

For å legge press på Apple, og sørge for at søknaden ikke havner i det samme sorte hullet som andre før dem (Google Voice), har de nå startet en kampanje. På nettsidene teller de nå hvor lang tid som har gått siden nettleseren ble sendt inn.

Mange tusen personer har spredt budskapet fra denne siden videre. Gjør det du også.

iPhones nettleser Safari trenger denne konkurransen. Ved lansering for snart tre år siden var dette en god nettleser. Siden er den ikke oppdatert nevneverdig.

Opera Mini byr på flere etterlengtede funksjoner, som faner og hurtigvalg. Den er også langt raskere og vil gjøre det mer attraktivt å surfe over trege mobilnett. Ved å tygge dataene på sine servere før de overføres til mobilen sørger Opera for å kutte kostnader for brukeren.

Hvis Apple nekter å distribuere Opera Mini går de i baret. Da blir det klart en gang for alle at de er redde for konkurransen. Samtidig vil Opera vinne sympati på en slik beslutning. De vinner uansett.

I konkurransen med fremadstormede alternativer, åpne alternativer som Android, har Apple alt å tape på å ikke si ja til Opera. Det er ikke plattformen, men tilbudet av programmer som er viktigst for brukerne.

Opera har allerede lykkes med å dra Microsoft for europeisk konkurranserett. Det samme bør de gjøre hvis de blir avvist av Apple.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.