Opera vippet ned fra tronen

Ikke lenger verdens mest brukte mobilnettleser.

Opera er forbigått av Android som verdens mest brukte mobile nettleser, og blir straks tatt igjen også av Safari til iPhone, ifølge tall fra Statcounter.
Opera er forbigått av Android som verdens mest brukte mobile nettleser, og blir straks tatt igjen også av Safari til iPhone, ifølge tall fra Statcounter. (Bilde: Statcounter)

Ikke lenger verdens mest brukte mobilnettleser.

Opera Software viser at gratis nettleser er god butikk. Ikke minst på mobilen, der Opera Mini alene dro inn 253 millioner kroner i omsetning i fjor, opp 74 prosent fra året før.

Totalt opererer selskapet med over 160 millioner Opera Mini-brukere i måneden, mer enn tre ganger som mange som for to år siden.

Selv om nøkkeltall som brukermasse, omsetning og overskudd alle er inne i en positiv trend, mister Opera Software nå sin status som verdens største mobilnettleser.

Det er sterkt voksende Android som vipper Opera ned en plassering, ifølge februartallene til Statcounter.

Android har nå en brukerandel på 22,67 prosent av de mobile brukerne, mens Operas andel faller til 21,7 prosent. iPhone øker i tilnærmet samme takt som Android, og følger nå hakk i hæl med 21,06 prosent.

Egentlig er Opera mobile nettleser nå skjøvet ned til tredjeplass, bak både Android og iOS i denne oversikten. Statcounter skiller av en eller annen grunn mellom Safari til iPhone og iPod touch, mens iPad ikke er oppgitt.

På de neste plassene følger Nokia og BlackBerry, begge med et påtagelig fall over lengre tid.

Statcounter er samme leverandør av nettleserstatistikk som Opera Software selv benyttet da de nylig la fram årsresultatet, og fremdeles lå på topp.

Operas kommunikasjonsdirektør Nils Broström er mer opptatt av at de siste dagsmålingene til Statcounter fra mars måned fremdeles gir dem en ledelse over de andre aktørene.

- Det er vanskelig å snakke seg bort fra grafen dere viser til, men den er altså ikke helt korrekt. Vi vet hvor mange aktive Opera Mini-brukere vi har selv, sier han og legger til «mer enn 160 millioner brukere».

Opera-direktøren sier de har håp om å spise mer av totalkaken på smarttelefoner fremover.

- Det handler om å lage et enda mer interessant og godt produkt, sier Nils Broström til digi.no.

Opera mister sin nummer 1-posisjon blant mobile nettlesere, trass sterk og fortsatt vedvarende vekst. Android og iOS vokser rett og slett enda raskere.
Opera mister sin nummer 1-posisjon blant mobile nettlesere, trass sterk og fortsatt vedvarende vekst. Android og iOS vokser rett og slett enda raskere. Bilde: Årsrapporten til Opera Software

    Les også:

Til toppen