BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera vraker egen webmotor

Ikke lenger en «ordentlig nettleser».

Litt mindre unik: Utviklerne til Opera Software legger ned arbeidet med egen webmotor. Nettleseren skal nå over på både WebKit og Chromium.
Litt mindre unik: Utviklerne til Opera Software legger ned arbeidet med egen webmotor. Nettleseren skal nå over på både WebKit og Chromium. Bilde: PantherMedia/Diego Cervo og digi.no
13. feb. 2013 - 10:53

Det Opera Software kunngjør i dag er et dramatisk skifte i hvordan det norske teknologiselskapet har vært drevet helt siden starten i 1994.

Selskapet legger ned arbeidet med sin egen webmotor.

Selv om beslutningen allerede er tatt, og vil berøre produktene deres på alle plattformer, vil skiftet skje gradvis.

Heretter skal de bruke WebKit-motoren, som de altså ikke eier selv. WebKit er et åpen kildekode-prosjekt som ble startet av Apple. Motoren er kjernen i Apples Safari, men også i en rekke andre nettlesere, deriblant Google Chrome og standardnettleserne i iOS, Android, BlackBerry og Symbian S60.

– Det blir en gradvis overgang. I en periode vil [Operas webmotor Presto] brukes side om side med WebKit. Brukerne vil ikke merke noe til dette, bekrefter pressekontakt Pål Unanue-Zahl til digi.no.

Ikke «ordentlig nettleser»

Dermed er det klart at Opera ikke lenger skal eie kjerneteknologien i nettleseren sin, noe selskapet tidligere var svært stolte av.

– Det finnes bare fire aktører i verden som sitter på egen kodebase. Microsoft, Mozilla, Apple og oss, sa medgründer og daværende toppsjef Jon von Tetzchner til digi.no i 2009.

von Tetzchner har sagt at konkurrenter basert på WebKit i hans øyne ikke er «ordentlige nettlesere».

– Hvis du vil være snill, kan du kalle Chrome en browser, men den er ikke laget fra bunnen av. Det er kanskje å gå litt langt å kalle den et skin, det er noe midt i mellom, sa han.

Men Opera-gründeren har som kjent ikke lenger et finger med i spillet. Han trakk seg helt ut etter uenighet om strategien framover. Han har også solgt seg kraftig ned. Senest i går skrev digi.no at det kan bane vei for et oppkjøp.

Bytter også til Chromium + V8

Men det er mer. I en kunngjøring sier Opera Software at de gradvis skal bytte brukergrensesnitt også – over til åpen kildekode-prosjektet Chromium.

* Oppdatert: Opera dropper også JavaScript-motoren sin Carakan til fordel for Googles V8-motor.

Det skal bli spennende å se hvordan Opera da kan skille seg fra aktører som Google Chrome, men også andre nettlesere, som benytter akkurat de samme to tre kjernekomponentene.

Med både WebKit, Chromium og V8 innabords kan man jo mistenke at Opera blir veldig likt Google Chrome. Og hva er da vitsen med å velge Opera?

– Opera har en lang historie med å innovere nye løsninger. Det skal vi fortsette å gjøre. Nå med fornyet styrke, kvitterer Unanue-Zahl når digi.no spør om dette.

Gir tilbake

Det norske nettleserselskapet skal bidra med utvikling til åpen kildekodeprosjektene de nå bytter til.

– WebKit-motoren er allerede veldig god, og vi skal bidra med å gjøre den enda bedre. Den støtter standardene vi er opptatt av, og med ytelsen vi behøver. Det er mer logisk at våre eksperter arbeider med åpen kildekode-miljøet for ytterligere å forbedre WebKit og Chromium, i stedet for å utvikle vår egen webmotor videre, sier teknologidirektør og CSS-oppfinner Håkon Wium Lie i en pressemelding.

Det første eksempelet på hvordan dette vil slå ut skal vises fram om snaue to uker på Mobile World Congress i Barcelona.

– Vi kommer til å forhåndsvise en nettleser for Android, bekrefter Unanue-Zahl.

Hvorvidt Opera også kommer til å demonstrere produktet med kodenavn Ice, en nettbrett-tilpasset nettleser som også kjører WebKit, vil han ikke bekrefte. Offisielt er dette foreløpig bare et «innovasjonsprosjekt». I en lekkasjevideo er denne tilpasset Apples iPad-nettbrett.

I et historisk perspektiv, og da særlig sett med norske øyne, er beslutningen til Opera om å droppe egen webmotor et stort veiskille.

– Da weben ble startet og Opera kom til var hele weben et gjør-det-selv-prosjekt. Nå ser vi at WebKit har blitt så bra at vi kan bli med på det prosjektet også, sier pressekontakt Pål Unanue-Zahl til digi.no.

Arbeidet med å gjøre WebKit bedre har allerede begynt. Senest i dag har utviklerne deres sendt inn en feilfiks til prosjektet.

Operas toppsjef Lars Boilsen kunngjorde onsdag at selskapet endelig har nådd 300 millioner unike brukere i måneden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.