ANALYSER

Operas nettleser taper brukerandeler

OneStat registrerer nettlesere når de brukes, og merker at Opera brukes stadig mindre.

23. feb. 2007 - 12:20

Det nederlandske analyseselskapet OneStat.com har spesialisert seg på å måle hvordan web brukes i praksis. Som ledd i dette arbeidet registrerer de hvilke nettlesere som er i bruk.

OneStat.com registrerer to millioner besøkende på utvalgte nettsteder hvert døgn over en uke, og fordeler disse besøkene etter hvilken nettleser som er brukt. Selskapet registrerer også hvilket land brukeren kommer fra.

Den globale statistikken for uken fram til 21. januar viser at Microsoft Internet Explorer (IE) dominerer totalt, med en andel på 85,8 prosent. Firefox er på andre plass med 11,7 prosent. De tre andre på listen har alle under to prosent: Apple Safari har 1,64 prosent, Opera har 0,58 prosent, og Netscape har 0,13 prosent.

Andelene varierer noe fra land til land. USA har relativt færre brukere av IE enn det globale gjennomsnittet (78,1 prosent), og relativt flere brukere av Firefox og Safari (henholdsvis 16,1 og 3,7 prosent).

Det er i Tyskland at Microsoft har den laveste andelen, 69,5 prosent. Derfra skjer 25,7 prosent av all surfing med Firefox, 2,1 prosent med Opera, og 1,2 prosent med Safari.

Sammenlikner man de globale tallene for januar i år med tilsvarende tall for henholdsvis januar og mai 2006, ser man at det er lite variasjon over tid:

Det eneste påfallende, er at andelen til Opera holdt seg tilnærmet konstant fra januar til mai 2006, men har siden minket drastisk, fra 0,79 prosent til 0,58 prosent.

Dette er en relativ tilbakegang på godt over 25 prosent. Verken Opera mini eller de mange avtalene med leverandører av mobiltelefoner og tv-bokser ser ut til å kunne øke den faktiske bruken av den norske nettleseren.

At IE holder seg så godt, innebærer at spådommen fra Jupiter Research i fjor høst, om at IE7 kunne komme til å øke bruken av Firefox, foreløpig ikke har slått til.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.