Operas nye klar til Windows og Mac

Ribbet for funksjonalitet.

Operas nye klar til Windows og Mac
Opera 15 er i sannhet en helt ny nettleser, basert på innmaten fra Google Chrome, og uten mye av funksjonaliteten som gjorde den norske nettleseren unik.

Versjon 15 av Opera ble mandag klar til Windows og Mac (last ned her). Utgivelsen markerer den største forvandlingen i den norske nettleserens 18-årige historie.

Ikke alle er like fornøyd med det.

Ny motor

Opera til datamaskiner/skrivebordet er nå basert på åpen kildekode-prosjektet Chromium med Googles renderingmotor Blink og JavaScript-motoren V8. Opera Software valgte som kjent å legge ned arbeidet med sin egen webmotor Presto.

Les også: Derfor byttet Opera motoren.

Dette får konsekvenser, både i form av det vi antar er bedre ytelse og ikke minst færre kompatibilitetsproblemer enn tidligere, noe Opera Software etter hvert måtte erkjenne var blitt et problem for dem.

Utvidelser til nettleseren er nå også basert på Chromium, inntil videre støttes en undergruppe av Chromiums API-er, med mer på vei ifølge dokumentasjonen for utviklere. Chrome-utvidelser skal nå i stor grad fungere i Opera og vice versa.

Nå som kjerneteknologien er delt med langt mer utbredte Google Chrome, hva er da vitsen med å bruke Opera som nettleser?

Vel, det er ikke snakk om en klone. Opera forsøker å skille seg ut ved å tilby egen funksjonalitet som offroad-modus (før kalt turbo), et valg for å komprimere datatrafikken for raskere surfing. Det er kanskje ikke like aktuelt på datamaskinen som mobilen, men muligheten kan komme godt med når du tar med bærbar pc på en konferanse eller hotell med tregt trådløst nett.

Andre eksempler er nyheten «Stash» (på norsk kalt «Samling») for kjapp bokmerking og sammenligning av websider. Hvis du for eksempel er på leting etter et godt ferietilbud kan du klikke på et hjerteikon i adressefeltet hver gang du finner noe aktuelt. Alle sidene som blir markert slik havner i et stash-område, hvor deler av nettsidene listes opp under hverandre. Ved å skyve på en kontroll avgjør du hvor mye av innholdet som synes.

Bildet viser den nye stash-funksjonen i Opera 15. Her samles sider du har «hjertet» for senere å sammenligne innholdet. Merk skyvekontrollen til høyre som lar deg stille inn hvor mye av de lagrede sidene som skal synes vertikalt.
Bildet viser den nye stash-funksjonen i Opera 15. Her samles sider du har «hjertet» for senere å sammenligne innholdet. Merk skyvekontrollen til høyre som lar deg stille inn hvor mye av de lagrede sidene som skal synes vertikalt.

Ny er også discover-funksjonen hvor du får presentert en oversikt over nyheter med bilder, som kan tilpasses en mengde ulike kategorier og språk.

Brukergrensesnittet i Opera har dessuten blitt ytterligere modernisert. Det visuelle er pusset opp og vi merker oss at menyene også er forenklet fra tidligere.

For øvrig er det lite som skiller mellom Opera 15 og betautgaven som vi omtalte i slutten av mai.

Mye mangler

Opera gikk rett fra versjon 12 og til nå versjon 15. Foruten å bytte innmaten har de underveis også mistet svært mye funksjonalitet, og muligheter for personlig tilpassinger, som en del entusiaster nok vil savne.

Opera får faktisk en god del pepper for manglene i sitt eget forum.

Her er noe av det som har forsvunnet:

* Bokmerker er en saga blott. Lagring av lenker til favorittnettsteder må nå gjøres i hurtigmenyen (speed dial). Den støtter også mapper, men vi er i tvil om løsningen er dekkende for de med store bokmerkesamlinger.

* Operas særegne styring med musbegevelser, såkalt «mouse gestures», lar seg ikke lenger skreddersys eller endres etter brukerens ønsker.

* Opera Link for synkronisering av blant annet bokmerker, notater og passord glimrer med sitt fravær.

* Operas innebygde verktøysett for utviklere, Opera Dragonfly, er også fjernet. Opera 15 er derimot utstyrt med alternativet «Web Inspector» fra WebKit-verdenen.

* Det er ikke lenger mulig å legge inn en vilkårlig, egenvalgt søkemotor. Du må velge blant en håndfull ferdig definerte alternativer.

Det foreligger heller ingen ny versjon av Opera til Linux. Ikke engang en bekreftelse på at det kommer. Alt Opera Software ville si om dette til digi.no var at de ikke kommenterer på fremtidige utgivelser.

E-postklienten som har vært med Opera helt siden år 2000 er for øvrig heller ikke lenger del av nettleseren. Den er nå skilt ut som en egen klient.

RSS-leseren og IRC-klienten har også forsvunnet fra Operas nettleser.

    Les også: