RESULTATERFINANS

Operas rekord skuffet investorer

Klarte ikke overgå høye forventninger.

Det ligger an til solide bonuser til Opera-toppsjef Lars Boilesen også neste år, men trass gode tall klarte ikke nettleserbedriften å begeistre investorene i dag.
Det ligger an til solide bonuser til Opera-toppsjef Lars Boilesen også neste år, men trass gode tall klarte ikke nettleserbedriften å begeistre investorene i dag.
30. okt. 2014 - 09:40

Pengene triller inn til Opera Software, som trass rekorder ikke leverte godt nok sett med investorenes øyne i tredje kvartal.

Innektene er opp 84 prosent til 138,8 millioner dollar, tilsvarende 934 millioner kroner. Driftsresultatet (EBITDA) justert for utgifter til aksjekompensasjon endte på 33,9 millioner dollar eller 228 millioner kroner, opp 51 prosent mot samme periode i fjor.

Begge deler er rekord, rekorder som kommer til å ryke allerede inneværende kvartal.

Likevel falt Opera-aksjen da Oslo Børs åpnet torsdag morgen, i skrivende stund er kursen ned 3,47 prosent. Oppdatert kl 11: Nå ned 6,6 prosent.

– Jeg tror det skyldes, som ofte med Opera, at forventningene tidsvis er skrudd ganske mye opp. Da holder det ikke å levere godt. De leverer greit på topplinjen, men var 2 prosent under på EBITDA. Aksjen sto også veldig nær all time high, men selv om Opera som alltid er fremoverlente på presentasjonen, så kom de kanskje ikke med nok håndfast. Opera har også oppjustert årsguidingen fra 117-124 til nå 120-124 millioner dollar, men konsensus ligger enda høyere med 127 millioner dollar, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie til digi.no.

Regnskapstallene som ble lagt fram torsdag morgen er i tråd med det nettleserbedriften tidligere har varslet, driftsresultatet helt i øvre del av prognosen.

Pen mobilvekst

Opera har truffet meget godt på den sterke mobiltrenden globalt, takket være investeringene de har gjort i egne annonsenettverk. Annonser på mobil er på få år blitt selskapets gullkalv og overlegent viktigste inntektskilde.

I perioden som ble avsluttet 30. september sto dette for 86,9 millioner dollar - en økning på solide 193 prosent. Samlet utgjør annonsering nå 63 prosent av Operas totale inntekter, mot 39 prosent i fjor på samme tid.

Innen «mobile forbrukere», altså der kunden velger å installere nettleser selv, er omsetning økt 68 prosent til 12,8 millioner dollar. Her fremhever Opera de nye lisensavtalene med Microsoft og med brikkeprodusenten MediaTek.

Inntekter fra mobiloperatører og desktopforbrukere faller litt eller står på stedet hvil med henholdsvis 17 millioner dollar (ned 1 prosent) og 13,9 millioner dollar (flatt).

Annonseløsning for smarte tv-er har bidratt til å øke inntektene fra enhetsleverandører med 17 prosent til 8 millioner dollar i tredje kvartal.

Opera regner med å levere nye rekorder i årets siste kvartal. Prognosen de presenterte i dag var på omsetning i størrelsesorden 159 til 169 millioner dollar og et justert driftsresultat på mellom 36 og 40 millioner dollar.

For året som helhet er det teknologiselskapets prognose at inntektene blir på mellom 485 og 495 millioner dollar, med et driftsresultat på 120-124 millioner dollar.

Saken blir oppdatert.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.