SIKKERHET

Operasjoner stanset ved flere sykehus i Helse vest

Alle operasjoner ble stanset ved flere sykehus i Helse vest etter at det oppsto en datafeil onsdag morgen. Utpå dagen var de fleste systemene i drift igjen.

Haukeland sykehus.
Haukeland sykehus. Bilde: Marit Hommedal / NTB scanpix
27. mars 2019 - 12:01

Operasjoner og pasientbehandling ble stilt i bero etter at det oppsto problemer i forbindelse med en oppgradering av IT-systemet. Feilen ble oppdaget klokken 9.15, men halvannen time senere var feilen utbedret, melder Bergens Tidende.

Ved Haukeland sykehus i Bergen ble det satt beredskap da feilen oppsto. Kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen opplyser at feilen lå i operasjonsprogrammet Orbit, men at systemet kom opp igjen og at operasjoner derfor kunne gå som normalt igjen.

IKT-sjef Frode Schanke i Helse Førde opplyste til NRK at det ikke kunne gjennomføres pasientbehandlinger så lenge datasystemet var nede.

Helseforetaket kunne etter hvert opplyse at de fleste systemene var i drift igjen, men at det gjensto noe arbeid. Det ble oppdaget en feil i en lagringsløsning som ble raskt rettet, men som førte til at flere systemer måtte startes på nytt.

– Når vi gjør en slik omstart, tar det dessverre tid å få systemene opp igjen, i riktig rekkefølge. I tillegg måtte noen servere startes på nytt manuelt. Dette gjorde at det har tatt enda lengre tid for å få alt til å fungere som normalt og som det skal, sier Erik M. Hansen i Helse vest IKT.

For pasientene betyr dataproblemene først og fremst at det kan bli forsinkelser og utsettelser av behandling utover dagen. De berørte sykehusene ber pasienter som skal til planlagt behandling om uansett å møte til timen de har fått.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.